Ensarullah'ın Suudi Petrol Tesislerinin Kalbine Saldırısının Boyutları

Pt, 16/09/2019 - 07:46

Yemen halk komiteleri ve ordusunun Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın doğusu'da yer alan Bukayk ve Hurays petrol tesislerine yaptığı İHA saldırıları büyük bir önem taşımaktadır.

Welayet News - Ensarullah'ın Cumartesi günü Aramco petrol tesislerine yaptığı İHA saldırıları kısa ve uzun vadeli sonuçlara yol açacaktır. Kısa vadeli sonuçlardan biri Suudi Arabistan petrol üretiminin yüzde 50 azalmasıdır. 

Bundan birkaç gün önce Suudi Arabistan'ın enerji bakanı olarak Halid El-Falih yerine geçen Abdülaziz Bin Selman, Cumartesi günü İHA saldırılarının Suudi Arabistan'ın 5 milyon varili aşkın petrol üretiminin durmasına yol açtığını duyurdu.   Suudi makamları ilk kez Yemen hava güçlerinin Suudi topraklarındaki tam isabetli operasyonlarına itiraf etmektedir. 
Yapılan bu saldırıların kısa vadeli sonuçlarından bir diğeri de Aramco petrol şirketinin büyük ekonomik zarara uğramasıydı. 
Amerikan CNBC kanalı bu hususta yayımladığı raporda Aramco şirketine verilen zararın 31 milyar dolara ulaştığını duyurdu. 
Saldırının kısa vadeli üçüncü sonucu ise Suudi Arabistan borsasının etkilenmesi idi. Suudi Arabistan borsası Aramco petrol tesislerine yapılan bu saldırıların ardından hemen düşüşe geçerek değerinin yüzde 2'isini kaybetti.  

Kuşkusuz bu saldırıların uzun vadeli sonuçları ve etkileri daha da ciddi olacaktır. Suudi Arabistan enerji bakanı Abdülaziz Bin Selman'ın tabiri ile Bukayk petrol tesisleri, Arabistan'ın petrol sanayisinin kalbi sayılır. Gerçekte Ensarullah ve Yemen ordusu bu saldırısı ile Arabistan'ın petrol sanayisinin kalbini hedef almıştır. 
Bloomberg kanalı ise bu saldırıları analizinde Bukayk rafinerilerinin konumunu göz önünde bulundurarak yapılan saldırıları, kalp krizine benzetti. 
Burada göze çarpan bir başka nokta da saldırıların Suudi Arabistan'ın 2030 vizyon belgesini doğrudan etkilemesidir. Bu saldırılar Suudi veliaht prens Muhammed Bin Selman'ın planlarını ve rüyalarını da yerle yeksan edebilir. 

Muhammed bin Selman son zamanlarda Halid El Falih'i 2030 vizyon belgesine muhalefeti, özellikle de Aramco şirketinin hisselerinin yüzde 5'inin devredilmesine karşı çıkması yüzünden görevden alıp onunla ciddi ihtilaflar yaşadı. 

Suudi Kralın oğlu olan Abdülaziz bin Selman'ın enerji bakanı olarak atanması ise Aramco şirketinin hisselerinin satılması hususundaki engellerin kalkması hedefi ile gerçekleştirildi. Ancak Ensarullah ve Yemen ordusu güçlerinin Cumartesi günü İHA saldırıları Aramco şirketinin hisselerinin devredilme sürecini de ciddi sıkıntıya sokmuş oldu. Hatta bu sürecin bir süre ertelenmesinden bile söz edilmektedir. 

Bunlara ilaveten Muhammed Bin Selman Suudi Arabistan petrol sektörü için dış yatırım cezbetmeyi 2030 vizyon belgesinde temel hedeflerden biri belirlemişti. Ancak unutulmamalıdır ki dış yatırım her şeyden ziyade güvenliğe bağlıdır. Yapılan son saldırılar ise Suudi Arabistan'ın ciddi bir güvensizlik yaşadığını ve bu ülkede durumun dış yatırım için müsait olmadığını göstermiş oldu. 

Ensarullah ve Yemen Ordusunun başkenti Sana'dan 1200 km uzaklıkta bulunan Aramco petrol tesislerine yaptığı saldırılar ile ilgili son nokta ise, bu saldırıların Suudi Arabistan'ın ülke çapındaki tüm ekonomik altyapı ve tesislerinin Yemen silahlarının menzilinde bulunmasını göstermesidir. 
İşte bu gerçek, Suudi Arabistan'ı, her geçen gün kurtulması daha da zorlaşan Yemen savaşı kıskacında kalmasına yol açmıştır. 

 



Yeni yorum ekle