Lordlar da anlaşmasız Brexit'e hayır dediler

Ct, 07/09/2019 - 22:46

Brexit meselesi, İngiltere için çözümsüz bir sorun haline gelmiştir. Başbakan Boris Johnson'un ülkesini AB'den 31 Ekim 2019 tarihinde anlaşmalı veya anlaşmasız çıkaracağına vurgu yapmasına rağmen, İngiltere parlamentosunun üst ve alt kanadından anlaşmasız Brexit'e hayır kararı çıktı.

Welayet News - İngiltere'de Lordlar Kamarası ülkenin AB'den anlaşmasız ayrılmasının-Brexit önünü kesecek tasarıyı Cuma günü onayladı.

Lordlar Kamarası, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nın önceki gün kabul ederek kendisine sevk ettiği, anlaşmasız Brexit'i önleyecek tasarıya onay verdi.

Tasarı Kraliçe II. Elizabeth'in de onayını alarak yasalaşacak.

 Tasarıya göre İngiliz hükümeti, 19 Ekim'e kadar AB ile bir Brexit anlaşması sağlayamazsa veya anlaşmasız ayrılık için parlamentonun onayını alamazsa, AB'den Brexit için 3 aylık erteleme talep etmek zorunda kalacak.

 AB'nin farklı bir tarih teklif etmesi durumunda da bunu kabul veya ret yetkisi İngiliz hükümetinde değil, parlamentoda olacak.

Theresa May'in Brexit sürecinde başarısız kalması ardından parti başkanı ve başbakan seçilen Johnson defalarca, İngiltere'nin gerek anlaşmalı gerekse anlaşmasız olarak 31 ekim tarihine kadar İngiltere'yi AB'den çekeceğini bildirmiştir.

İngiltere Başbakanı, Brexit tarihini bu tarihten başka bir tarihe asla ertelemeyeceğini kaydetmiştir.

Johnson Başbakanlık sıfatıyla düzenlediği ilk basın toplantısında, bu konuya değinerek İngiltere'nin en geç 31 Ekim tarihine kadar AB'den ayrılacağını bildirdi. Fakat yine de Londra'nın Brüksel ile Brexit konusunda nihai anlaşmaya varmak istediğini deklare etti.

Buna rağmen, İngiltere Brexit sonrasında iki İrlanda sınırları konusunda AB ile ciddi anlaşmazlıklar yaşıyor. Bu nedenle Johnson bir süre önce, AB'nin İrlanda sınır konusunda tutumunu değiştirmemesi halinde, anlaşmaya varma konusunda aydın bir vizyonun olmayacağını kaydetti.

Anlaşmasız Brexit, İngiltere'nin Gümrük Birliği ve Avrupa Ortak Pazarı'ndan acil çıkışı anlamına geliyor.

Birçok uzman ve analist, bu tür bir seçeneğin tehlikeli, riski ve olumsuz sonuçları hakkında uyarıda bulunmuştur.

Anlaşmasız Brexit karşıtları, bu olayın İngiltere ekonomisi için büyük felakete yol açabileceğine inanırken, anlaşmasız Brexit'i destekleyenler de, bu şekilde AB'nin hantal yasalarından kurtulmuş olacaklarını bildiriyor.

Aslında son sıralarda Kraliçe Elizabet'in parlamentonun 5 haftalığa askıya alınması için onayı alabilen İngiltere Başbakanı Johnson, İngiltere'nin anlaşmasız Brexit için zemin sağlama peşindeydi. Ancak Avam Kamarası önleyici bir şekilde ilk önce salı günü 310'a karşı 328, daha sonra Çarşamba günü 299'a karşı 327 evet oyla anlaşmasız Brexit'i önleyen tasarıyı onayladı.

Bu arada Başbakan'ın erken seçim talebi ise gereken oyu alamadı.  Johnson yönetimi, 9 Eylül tarihinde erken seçim konusunu yeniden Avam Kamarasına sunacağını bildirdi.

Johnson için erken seçim tasarısını meclisten geçirmek için farklı yasal yollar bulunuyor. Bunlardan biri, seçimler için belli bir tarih vererek, temsilcilerin üçte ikilik çoğunluğundan vazgeçmesi ve kural uyarınca yüzde 50 + 1 oyla kendi talebini gerçekleştirebilmesidir.

Başka bir seçenek ise, temsilcileri, erken seçimleri kabul etmeye zorlamak için Avam Kamarası'nda hükümetine güven oyu vermesini istemesidir ki bu tehlikeli bir seçenek sayılıyor.

Bu yüzden son sıralarda İngiltere'de yaşananlar, özellikle halkın anlaşmasız Brexit'i protesto etmek için sokaklara dökülmesi ve Avam ve Lordlar Kamarası'nın anlaşmasız Brexit'e hayır demesi, Başbakan Johnson için birer yenilgi sayılırken, ona Parlamento'ya evet demekten başka çare bırakmıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle