Suudi Arabistan ve BAE Dışişleri Bakanları Pakıstan'da

Ct, 07/09/2019 - 09:11

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed El-Cubeyr ve BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid bin Sultan Al Nehyan İslamabad'da Pakistan başbakanı ile görüştü.

Welayet News - Adil El-Cubeyr ve Şeyh Abdullah bin Zayid Pakistan başbakanı İmran Han ile başkent İslamabad'daki görüşmesinde bölge gelişmeleri özellikle de Keşmir'in durumu ve de Pakistan'ın ekonomik durumu üzerinde istişarelerde bulundu.

Suudi Arabistan ve BAE yetkililerinin İslamabad'a gerçekleştirdikleri ziyaret, son bir yılda Pakistan'ın kendi mali sorunlarını çözmek için Suudi Arabistan ve BAE'den yaklaşık 5 milyar dolar kadar kredi aldığı sırada yapılmıştır.

Pakistan merkez bankası ülkenin dış borcunun geçen yılda 95 milyar 340 milyon dolar olduğunu bildirmiştir.

Aslında Suudi Arabistan ve BAE dışişleri bakanlarının İslamabad'a yaptıkları ziyaretin asıl nedeni medyanın bildirdiği gibi Keşmir meselesi etrafında konuşmak değil, Yemen savaşının ele alınmasıdır.

Suudi Arabistan ve BAE, Yemen savaşında Suudi koalisyonu çerçevesinde yenilgiye uğrayıp yıpratma savaşında saplanıp kaldıklarından dolayı kendilerini bu büyük bataklıktan kurtarmak istiyorlar.

Özellikle de son aylarda Yemen halk komiteleri ve Ensarullah Hareketi güçlerinin İHA'lar ve füzelerle Suudi Arabistan'da ARAMCO petrol tesisatını hedef almayı başarmalarının ardından Suudi Arabistan ve BAE derinden kaygı duymaya başladılar.

Tabii  ekonomide hep dış yatırıma vurgu yapan BAE hükümeti Yemen halk güçlerinin muhtemel saldırıları konusunda Suudi Arabistan'dan daha fazla kaygılıdır.

Bu yüzdenden, BAE makamları son aylarda  Suudi Arabistan koalisyonunda yer almadıklarını ima etmeye çalışıyorlar. Onlar bu şekilde Yemen halk güçlerinin saldırılarından korunmak istiyorlar.

Şimdi de Suudi Arabistan ve BAE üst düzey makamlarının eş zamanlı olarak İslamabad'da bulunması ve İmran Han ile görüşmeleri, Abu Dabi'nin bildirdiği siyasetlerin tam tersine, BAE'nin hala Yemen'de yenilgiye uğramış Suudi Koalisyonunda yer aldığını gösterdi. İmran Han ile görüşmeyi de aslında bu yenilmiş koalisyona destek arayışı olarak değerlendirmek mümkün.

Böylece Suudi Arabistan ve BAE dışişleri bakanlarının Pakistan başbakanı ile görüşmesinin İmran Han'ın Suudi Koalisyona yardımının dikkate alınması ve Yemen savaşında bu koalisyonun performansının arttırılması yönünde gerçekleştirildiği belirtilmelidir.

Son yıllarda Pakistan hükümetine milyarlarca dolarlık  mali yardımda bulunan Suudi Arabistan ve BAE şimdi de mali yardım aracı ve bu yardımları Pakistan'ın Yemen savaşındaki yardımları ile şartlandırarak  bu savaştaki sarsılmış konumunu pekiştirmek istiyor.

Buna rağmen Pakistan'da halk arasında, siyasi partiler ve gruplar ayrıca mecliste bile Suudi Arabistan ile Yemen savaşında iş birliği konusunda İmran Han'a ciddi uyarılar yapılmaktadır.

Pakistan eski diyanet bakanı ve Halk Partisi liderlerinden Sahibzade Hamid Said Kazımi bu hususta şöyle diyor: "Suudi Arabistan'ın ortaya çıkardığı askeri koalisyon Amerika'ya hizmetten başka bir şey değildir. Bu koalisyon Amerikan çıkarlarına hizmet ediyor. Pakistan bu koalisyona katılırsa bir şekilde Amerika ve Suudi taşeronluğunu yapmış olur. "

Pakistan içinde Yemen savaşında başarısızlık bataklığına saplanan Suudi Koalisyonu ile iş birliği konusundaki geniş çaplı karşı çıkmalardan yola çıkarak Suudi Arabistan ve BAE makamlarının eş zamanlı ziyaretinin de İmran Han'ın koalisyona katılmama kararını değiştirmeyeceğini söylemek mümkün.



Yeni yorum ekle