BAE ve Arabistan Arasında Yemen Anlaşmazlığı

Çar, 04/09/2019 - 08:34

Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Geçiş Konseyi kuvvetleri ile Yemen’in istifa eden cumhurbaşkanına bağlı kuvvetler arasındaki gerginliklerin artmasının ardından, Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde Yemen’in güneyindeki askeri teçhizatlarının ve kuvvetlerinin sayısını arttırdı.

Welayet News - Arabistan, Yemen savaşındaki son eylemlerinde, bu ülkenin güneyine daha fazla kuvvet gönderdi.

Yemen’in güneyindeki savaşta geçtiğimiz haftalarda yeni bir cephe oluştu ve bu savaşın merkezi Aden’di ve burada güney ayrılık yanlıları ile Yemen’in istifa eden cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi hükümeti kuvvetleri mücadele etmektedir.

Suudiler geçtiğimiz günlerde askeri kuvvetlerini ve zırhlı araçlarını, Güney Geçiş Konseyi kuvvetleri ile Abd Rabbuh Mansur Hadi kuvvetleri arasında çatışmaların yaşandığı Şabuh petrol eyaletine gönderdiler.

Şabuh eyaletinde çatışma halindeki her iki taraf ta 2015 yılından itibaren Yemen’e saldırmak için oluşturulan Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Koalisyonunun bir parçasıdır.

Ancak güney ayrılık yanlıları, Yemen’in güneyinde bir hükümet oluşturmak istiyordu ve geçen ayın başında Aden şehrinde kontrolü ele geçirip, Abd Rabbuh Mansur Hadi kuvvetlerini şehirden çıkardılar.

O zamandan beri bu kuvvetler, İban ve Şabuh eyaletleri yakınlarındaki savaşlarını genişlettiler ve defalarca Mansur Hadi kuvvetleriyle savaştılar.

Suudi Arabistan, Aden ve Şabuh’taki mevzilerini kuvvetlendirdi ve Riyad yaşanan krizi çözmek ve geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan’ın çeşitli şehirlerine füze ve İHA saldırılarını arttıran Ensarullah’la savaşa odaklanmak istiyor.

İşgalci Suudi koalisyonu Sözcüsü Türki el-Maliki pazartesi günü, Suudi kuvvetlerinin Şabuh’a girdiğini ve ateşkes sağlamak ve gerginlikleri azaltmak için yerel kuvvetlerle iş birliğine başladığını söyledi.

El-Maliki’nin ifadesine göre, bütün gruplar koalisyonun talebine olumlu cevap verdiler.

 



Yeni yorum ekle