Ruhani: Amerika ile ikili müzakere asla gündemde olmadı

Sa, 03/09/2019 - 10:46

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika ile ikili müzakere hiç bir dönemde gündem olmadığını belirtti.

Welayet News - Cumhurbaşkanı Ruhani Salı günü İslami Şura Meclisi’nde Eğitim bakanlığı ve yeni kurulan Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları bakanlığı için önerdiği adayların salahiyetinin ele alındığı oturumunda yaptığı konuşmada, iç direniş ve aktif diplomasiyi İran devletinin temel stratejileri olarak niteleyerek şöyle dedi:

İran İslam inkılabının düşmanları Amerika’nın İran milletine dayattığı iktisadi savaşı otuz yıl önce dayatılan sekiz yıllık savaş gibi hiç bir sonuca ulaşmayacağını bilmektedir.

Cumhurbaşkanı Ruhani İran’ın Amerika’nın komplolarına karşı stratejisi inkılapçı sabır ve akılcı tedbir olduğunu belirterek, İran İslam Cumhuriyeti bu stratejisi ile uluslararası arenada yalnız kalmamayı ve Amerika’yı inzivaya itmeyi başardığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, bugün Amerika ve müttefikleri yalnız kaldıklarını, İran milleti ise dünyanın büyük milletleri ve hatta büyük devletlerinin yanında durduğunu vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti bir yıl inkılapçı ve stratejik sabretmenin ardından Bercam nükleer anlaşmasındaki yükümlülüklerini askıya almaya başladığını belirten Cumhurbaşkanı Ruhani şöyle ekledi:

Eğer Avrupa Bercam’daki yükümlülüklerini yerine getiremezse, İran İslam Cumhuriyeti yükümlülüklerini askıya alma sürecinde üçüncü adımı kesinlikle atacaktır.

İran 8 Mayıs 2019’da, yani Amerika Bercam nükleer anlaşmasından çekilerek nükleer yaptırımları yeniden dayatmaya başlamasından bir yıl sonra ve özellikle Avrupalı tarafların İran’ın bu durumdan uğradığı iktisadi zararları telafi etme yönündeki sözlerini yerine getirmemeleri üzerine Bercam nükleer anlaşmasındaki bazı yükümlülüklerini anlaşmanın 26 ve 36. maddeleri uyarınca askıya aldı.

İran ayrıca Avrupalı tarafların pasifliği devam etmesi durumunda 6 Eylül tarihinde üçüncü adımı atacağını ilan etti.

Tags: 


Yeni yorum ekle