Nijerya Hükümeti Şeyh Zakzaki Aleyhindeki Davayı Yeniden Açtı

Cu, 30/08/2019 - 09:11

Nijerya hükümeti, bu ülkenin Şii lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'yi devrim başlatmakla suçladı.

Welayet News - Nijerya hükümeti, Nijerya İslami Hareketinin Lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'yi devrim yapmak için İran'dan maddi destek almakla suçladı.
Nijerya hükümeti, Nijerya İslami Hareketi üyelerinin, Muhammed Buhari hükümetini tanımadığını iddia ederek, Abuja Federal Yüksek Mahkemesine şikâyette bulundu.

Nijerya hükümetinin iddiasına göre, İslami Hareketin Şii lideri, İran'ın desteğiyle Nijerya'yı yeni bir İslam Cumhuriyeti'ne dönüştürmek istiyor.

Nijerya İslami Hareketi, geçtiğimiz ay Şeyh Zakzaki’nin Hindistan’dan dönmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, Şeyhin Nijerya’ya dönmesinin temel sebeplerinden birinin, Şeyh Zakzaki’nin Hindistan’da Nijerya devlet yetkilileri tarafından öldürülme ihtimalinden endişe duyulması olduğunu söyledi.

Nijerya İslami Hareketi'nin resmi internet sitesine göre, Abuja hükümetinin müdahalesi, Şeyh Zakzaki'nin Hindistan'da yabancı unsurlar tarafından suikasta uğrayacağına dair şüpheler yarattı.

Nijerya’nın Punch gazetesine göre, Nijerya Yüksek Mahkemesi, Şeyh Zakzaki ve eşine tıbbi takip için bir Hint hastanesine gitmeleri hükmünü verdi.

Nijerya mahkemesi, Şeyh Zakzaki ve eşinin son üç yıldır güvenlik güçleri tarafından tutuklu bulunduğu bir durumda böyle bir karara hükmetti.

Nijerya ordusu ve polisi 2015 yılında Zaria’da bulunan Bakiyetullah Hüseyniyesine ve Şeyh Zakzaki’nin Nijerya’nın kuzeyinde bulunan Kaduna’daki evine saldırı düzenleyerek bu ülkenin Şii lideri ve eşi Zeynep İbrahim’i ve bir oğlunu tutukladı; Bu baskında Nijerya Şiilerinden yüzlerce kişi şehit oldu. Bazı medya kuruluşları, Şeyh Zakzaki’nin evine düzenlenen saldırıda şehit olanlarının sayının 2000 olduğunu belirtiyor.

Baskın sırasında Şeyh Zakzaki ağır yaralandı ve üç oğlu şehit edildi, Nijerya Şii liderinin diğer üç oğlu da bir yıl önce yani 2014 yılındaki Kudüs Günü'nde polislerin ateş etmesi sonucu şehit edildi.

Nijerya hükümeti bugüne kadar Zakzaki'nin çeşitli bahanelerle serbest bırakılmasını engelledi ve hatta onun sağlık hizmetlerinden yararlanmasını dahi reddetti. Son aylarda, Zakzaki'nin sağlık durumu daha da kötüleşti ve insan hakları örgütleri defalarca Nijerya Şii liderinin serbest bırakılmasını istedi.

Son aylarda Nijeryalılar çeşitli şehirlerde yapılan gösterilerle Şeyh Zakzaki'nin serbest bırakılmasını istedi ancak Nijerya güvenlik güçleri bu mitingleri defalarca bastırdı.



Yeni yorum ekle