Yemen: Birçok Ülke Bizimle İlişkilerini Yeniden Başlatmak İstiyor

Cu, 23/08/2019 - 10:42

Yemen'in İran büyükelçisi, birçok ülkenin Yemen’le ilişkilerini yeniden başlatmak isteğini belirtti.

Welayet News - Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin Tahran Büyükelçisi İbrahim Muhammed ed-Deylemi, gelecek aşamada Yemen’in dış ilişkilerinde değişikliklere şahit olunacağını söyledi.

Es-Sure Gazetesine röportaj veren Ed-Deylemi şu ifadelerde bulundu: ‘Çeşitli değişiklikleri dikkate alarak birçok ülke Sana ile ilişkilerin yeniden başlatılmasını istiyor.

İran İslam Cumhuriyeti her zaman Yemen'in yanındaydı ve bu ülkenin güvenliğini, toprak bütünlüğünü, istikrarını ve bağımsızlığını savundu ve savunacakta ve İran’ın saldırılara karşı duruşu başından beri çok açık ve netti.

İran'a büyükelçi atanması kararı, diğer ülkelerle ilişkilerde büyük bir açılışın başlangıcıdır.’

İbrahim Muhammed ed-Deylemi, İran İslam Cumhuriyeti ve Yemen arasındaki büyükelçi değişikliğini çok cesurca olarak nitelendirerek şunları söyledi: ‘Böyle bir kararın işgalci Suudi koalisyonuna bağlı ülkelerin ve komplocuların öfkesine ve endişesine neden olması çok doğaldır.

Bir sonraki aşamada İran’ın Sana’daki yeni büyükelçisi seçilecek ve Amerika ve Arabistan’ın müdahaleleri nedeniyle sorunlarla karşı karşıya kalan iki ülke arasındaki anlaşmaların uygulanmasına yeniden başlanacak.

Bu anlaşmalar önceliklerine göre uygulanmaya başlanacak. 70 anlaşma imzalandı ve tarım, tıp, eğitim, ekonomi ve hizmet alanlarında uygulanmaya hazırlar.

Kültürel alışverişlerin yeniden başlaması ve yardım ve kalkınma eylemlerinin güçlendirilmesi sadece hükümet aracılığıyla olmayacak, evet, İran'daki farklı kurum ve kuruluşlar da bu konuda rol oynayacak.

Bir sonraki aşamada, Yemen'in dış ilişkilerinde somut değişiklikler görülecek ve diğer ülkelere büyük elçiler atanacak.

Bazı ülkeler Yemen’le ilişkilerine yeniden başlamak ve Sana'a'nın gerçek meşruiyetini resmi olarak tanımak istiyorlar.’

Yemen’in Tahran Büyükelçisi, İngiltere Büyükelçisinin kışkırtıcı açıklamaları hakkında ise şu ifadelerde bulundu: ‘İngiltere, Yemen Büyükelçisini değiştirmeli ve devletler ile hükümetler arasındaki ilişkilerin ilkelerini bilen birini seçmelidir.

İngiliz büyükelçisinin tweeti, diplomatik olmayan, aptalca bir davranıştır.’

Tags: 


Yeni yorum ekle