Suudi ve BAE’nin Parası, Arap Birliği’nin İlke ve Değerlerine Hâkim Oldu

Per, 22/08/2019 - 09:15

Yemen Savunma Bakanlığı, Arap Birliğini, Yemen’e karşı işgalci Arap koalisyonunun taraftarlığını yaptığı için eleştirdi ve Birleşik Arap Emrlikleri ve Suudi Arabistan parasının Arap Birliğinin ilke ve değerlerine galip geldiğini belirtti.

Welayet News - Yemen Dışişleri Bakanlığından yetkili bir kaynak, Yemen'deki gelişmelerle ilgili yanlış iddialara değinen Arap Birliği Genel Sekreterliği’nin yayınladığı bildiriyi kınadı.

Yemenli bu yetkili şu ifadelerde bulundu: ‘Arap Birliği’nin bildirisi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Koalisyonu’nun Yemen’e karşı saldırıları başladığı günden itibaren, bu birliğin genel sekreterliğinin bu koalisyonun emirlerine ve isteklerine bağlı olduğunu ve Arap Birliği’nin ilke ve hedeflerinden açık bir şekilde çıktığını göstermektedir.

Arap Birliği’nin bildirisi beş yıldır kapsamlı kuşatma ve askeri saldırı nedeniyle dünyada en kötü insani krizle karşı karşıya olan 27 milyon Yemenlinin acısına hiçbir şekilde değinmemiştir.

Suudi-Birleşik Arap Emirlikleri parasının Arap Birliği’ni yönetme gücündeki etkisi, Arap Birliği’nin kurulma sebebi olan insani değer ve ilkelere galip gelmiştir ve Arap Birliği’nin bazı üyelerinin gözünde kendini savunmak cinayet sayılmaktadır.

Arap Birliği, Yemen’e karşı savaşı sonlandırmaya çalışma doğrultusundaki görevini yerine getirmek yerine, Yemen ordusu ve halk güçlerinin, Suudi Arabistan’ın bu ülkenin alt yapısına ve askeri mevzilerine düzenledikleri saldırılara karşı Yemen’i ve halkını savunmasını kınamaktadır.

Yemen Ordusu ve halk güçlerinin Suudi Arabistan’ın mevzilerine düzenledikleri saldırıların amacı, Riyad’ı duruşunu yeniden gözden geçirmeye, saldırılarını sonlandırmaya ve kalıcı bir barış için müzakere ve görüşmelere ve iyi komşuluk ilişkilerinin sağlanmasına mecbur bırakmaktır.’

Aynı zamanda İnsan Hakları İzleme Örgütü de işgalci Suudi koalisyonunun Yemenli denizcilere yönelik saldırılarının kasıtlı olduğunu ve savaş suçu sayıldığını vurguladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Arap Koalisyon kuvvetlerinin 2018 yılından beri düzenledikleri deniz operasyonlarında 47 sivilin öldürüldüğünü ve 100’den fazla kişinin de tutuklandığını ve Arabistan hapishanelerinde tutuklu bulunan mahkumların büyük bir kısmının işkence altında olduğunu belirtti.



Yeni yorum ekle