ABD İran petrol tankeri Grace-1'e el konulması kararı verdi

Ct, 17/08/2019 - 10:06

Amerika'da Kolombiya bölge mahkemesi, dün gece (yerel saatle) Cebelitarık boğazındaki İran'ın petrol tankeri Grace-1'i yakalama kararı verdi.

Welayet News - Fransa haber ajansına göre, mahkeme sözkonusu petrol gemisine, Suriye'ye petrol ürünleri satarak mali destek verdiği için ABD'nin yaptırımlarını deldiği bahanesiyle yakalanma kararı verildiğini bildirdi.

Yaklaşık 40 gündür Cebelitarık boğazında alıkonulan İran'ın sözkonusu gemisi, AB'nin Suriye'ye yaptırımını deldiği bahanesi ile İngiliz özel güçlerince engellenmiş ama perşembe günü Cebelitarık yüksek mahkemesinin kararı ile bu engel kaldırılmıştı.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, ABD'nin resmi baskılarını ve isteklerini hiçe sayarak  İran gemisinin serbest kalmasına karar verdi.

Halbuki İngiltere sözkonusu geminin AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımı deldiği için alıkonulduğunu ileri sürmekteydi, fakat İspanya yönetiminin Cebelitarık  etrafındaki sularda İngiltere ile ihtilafı bulunuyor ve yayınladığı bildiride İngiliz güçlerin bu girişimini ABD'nin isteği üzerine yaptığını bildirdi.

2 milyon varilden fazla petrol yükü bulunan İran gemisiyle ilgili Cebelitarık Yüksek Mahkemesi'nin verdiği karar ABD ve İngiltere için siyasi ve medya yenilgisi olarak kabul ediliyor.

Sözkonusu gemi personelin değişiminden dolayı hala Cebelitarık sularında bulunuyor.

Bu arada  İran Liman ve Gemi İşletmeleri Kurumu başkanı Celil İslami,  dün yaptığı açıklamada, geminin isminin Grace-1'den Adriyan Derya olarak değiştiğini ve geminin bir sonraki seferinin Akdeniz olacağını bildirdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle