ABD ve Türkiye'nin oluşturduğu "güvenli bölge"de İHA'lar uçmaya başladı

Çar, 14/08/2019 - 15:24

Akçakale’de bulunan ABD ve Türk askeri heyeti güvenli bölge için dar kapsamlı toplantıların sürdüğü, "güvenli bölge"nin derinliğinin tartışıldığı kaydedildi.

Welayet News - Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan "güvenli bölge" için Türkiye ve ABD askerlerinin Müşterek Harekat Merkezinin kurulmasına yönelik çalışmaları sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı, Şanlıurfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezi'nin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini, bölgede insansız hava araçlarının görev icra etmeye başladığını açıkladı.

Öte yandan Müşterek Harekat Merkezi için Urfa’ya gelen 1’i albay 2’si binbaşıdan oluşan 6 kişilik ABD heyetinde yer alan askerler "güvenli bölge"de derinliğin 15 kilometre ile sınırlı kalmasını isterken, Türkiye ise bu derinliğin sınır hattına 32 kilometre uzaklıktaki Rakka-Halep otoyoluna kadar uzamasını istiyor.

"İHA'LAR UÇMAYA BAŞLADI"

Milli Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "ABD ile koordineli bir şekilde Suriye kuzeyinde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölge kapsamında; Şanlıurfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezinin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Bölgede İnsansız Hava Araçlarımız görev icra etmeye başlamıştır" denildi.

10 NOKTADA ÜS KURULACAK

Öte yandan DHA’da yer alan habere göre, Türkiye ile ABD arasında uzlaşıya varılmasının ardından güvenli bölgenin oluşturulması için Müşterek Harekat Merkezinin faaliyetine başlayacağı ve TSK’nin ilk etapta 10 noktada üs kuracağı ifade edildi.

Ankara’da yapılan toplantıların ardından ABD’nin ilk askeri heyeti pazartesi günü Urfa’nın Tel Abyad’a komşu olan Akçakale ilçesine geldi. 3’üncü Hudut Alay Komutanlığında uzun süre toplantı yaptı. Bu toplantının ardından iki ülke askerlerinden oluşan heyet, askeri araçlar ile sınır hattında bir süre de incelemelerde bulundu. Kamuoyunun gözünün çevrili olduğu Akçakale’de bulunan ABD ve Türk askeri heyeti, Hudut Alay Komutanlığında sınırlı sayıda ismin katıldığı dar kapsamlı toplantılarını sürdürüyor.

İki ülkenin askeri heyetlerinin üzerinde uzlaşıya varamadığı konu ise güvenli bölgenin Türkiye sınırından kaç kilometre derinlikte oluşacağı. ABD askerleri derinliğin Türkiye sınırından itibaren 15 kilometre olması ve bu bölgenin silahlı unsurlardan arındırılmasını teklif etti. Bu teklifi kabul etmeyen Türk heyet ise derinliğin 40 kilometre olması, aksi halde ise Türkiye sınırına 32 kilometre mesafedeki Rakka-Halep-Haseki otoyoluna kadar uzanmasını istedi.

AKÇAKALE’YE ZIRHLI ARAÇ SEVKİYATI SÜRÜYOR

Suriye’nin kuzeyine kurulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin ABD ve Türk askeri yetkililerinin Müşterek Harekat Merkezi kurulmasına yönelik çalışmaları yürüttüğü Akçakale’ye, gece saatlerinde askeri araç sevkiyatı yapıldı.



Yeni yorum ekle