Le Figaro Gazetesi: Suudi Koalisyonu, Yemen'de Küçük Düşürücü Bir Yenilgiye Uğradı

Çar, 14/08/2019 - 10:01

Fransız gazetesi, Suudi koalisyonunun Yemen savaşında mağlup olduğunu belirterek; bu yenilgiyi Suudilerin son yıllardaki en kötü yenilgisi olarak nitelendirdi.

Welayet News - Fransız gazetesi Le Figaro; "Yemen'e karşı oluşturulan Suudi askeri koalisyonu, Suudiler için her düzeyde utanç verici bir yenilgiye dönüştü." diye yazdı.

Le Figaro; "Yemen halkı gerçekte “kararlılık fırtınası”ndan (Suudi Arabistan'ın Yemen'deki operasyonunun adı) acı çekti ve 3 milyon insan evlerinden ve yerlerinden edildi ve 11 milyon Yemenli sivil açlığın pençesinde bulunuyor." diye belirtti.

Fransız gazetesi yazının devamında; "Askeri olarak Husiler (Ensarallah güçleri), sınırlı askeri yeteneklerine rağmen, hâlâ başkent Sanaa'yı elinde bulunduruyor ve Suudilerin bombardımanlarına ve BAE'nin yıkıcı saldırılarına rağmen zayıflamadılar." dedi.

Le Figaro; "Yemen halkı, Arap koalisyonu tarafından birçok açıdan kuşatılma altında ve modern askeri tarihin en yanlış saldırıları olan bombardımanlarla karşı karşıyadır." ifadelerini kullandı.

Gazete ifadelerinin devamında şunları yazdı: "Bu husustaki en önemli konu, kapsamlı bir başarısızlık olan siyasi başarısızlıktır. Bunun en önemli delili ise, Yemen'in güneyinde yer alan Aden'deki kaostur. BAE destekli güvenlik güçleri, Abdulrabbu Mansur Hadi'nin hükümet üssünün ve Yemen'deki karargahının kontrolünü ele geçirdi."

Fransız gazetesi; "Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman, Yemen'den Katar hükümetinin kuşatılmasına kadar olan feci kararlarında Abu Dabi'nin veliaht prensi Muhammed bin Zaid'in tavsiyelerini dinledi. Gerçek şu ki, Suudi Arabistan dış politikasında son on yılda üç aşağılayıcı yenilgiyle karşı karşıya kaldı. Suudi Arabistan'ın ilk yenilgisi Suriye'deydi ve 2012 ile 2016 arasında Suriyeli savaşçılara para ve teçhizatla destek verdi." diyerek yazısına devam etti.

Fransız gazetesi, Suudi’nin 2015’ten beri devam eden Yemen işgalini ve ardından Katar’ı Suudi Arabistan’ın ikinci ve üçüncü yenilgileri olarak ele aldı; ancak Yemen’deki yenilgiyi Suudi’nin en büyük yenilgisi olarak tanımladı.



Yeni yorum ekle