Suudi Arabistan’ın güdümünde hareket eden Fas, İran ile ilişkilerini kesti

Per, 08/08/2019 - 00:19

Fas Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiği açıklandı.

Welayet News - Fas Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyuruldu.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita yaptığı basın açıklamasında, Fas'ın, Lübnan merkezli Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasındaki ilişkinin ülke güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle İran'ın başkenti Tahran'daki elçiliğini kapatma kararı aldığını ve İran Büyükelçisi'nin de ülkeyi terk etmesini istediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Burita'nın İran ile ilgili bu adımın, "İran destekli Hizbullah örgütünün Polisario Cephesi ile ilişkileri sebebiyle" atıldığını açıkladı.

Diğer taraftan Fas Dışişleri Bakanı Burita, ellerinde Hizbullah'ın Polisario'ya askeri destek verdiği ve Cezayir'deki İran Büyükelçiliğinde görev yapan diplomatların, Hizbullah liderlerinin Polisario liderleri ile görüşmelerini kolaylaştırdığı konusunda bilgiler olduğunu ileri sürdü.

Burita, Lübnan'da 2016 yılında Hizbullah'ın desteğiyle Batı Sahralıları desteklemek için bir komite kurulduğunu ifade ederken aynı yıl bir Hizbullah yetkilisinin Batı Sahra bölgesine sınırı olan Cezayir'in Tinduf ilini ziyaret ettiğini söyledi.

Bakan Burita ayrıca son bir aydır Hizbullah'ın Polisario'ya silah desteği verdiğini iddia etti.



Yeni yorum ekle