İran'da Cumhurbaşkanı Ruhani'ye Eleştiriler Artıyor: Verilen Tavizler Listesi İki Sayfaya Sığmaz

Sa, 06/08/2019 - 11:40

İran'ın 5+1 ülkeleriyle yapmış olduğu  nükleer anlaşmanın başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra bu anlaşmada gerekli dikkati göstermeyen baş müzakereci M. Cevad Zarif  başta olmak üzere Hasan Ruhani hükümeti son zamanlarda ağır eleştiriler almaktalar. 

Welayet News - Bu eleştirilerin devamında Keyhan Gazetesi  sorumlu müdürü ve baş yazarı Hüseyin Şeriatmedari bu gazetedenin  bugünkü( Salı) sayısında çıkan yazısında  cumhurbaşkanı Ruhani ve dışişleri bakanı Zarif'e ağır eleştirilerde bulundu. H. Şeriatmedari'nin  yazısı:

Dünkü basın toplantısında Keyhan muhabirlerinin Sayın Zarif’e sorusu, basit ve net bir soruydu ve Sayın Zarif’in muhabirimizin sorusunu Amerikalı ve Avrupalı ​​yetkililerle yaptığı her zamanki gülümsemeyle yanıtlaması bekleniyordu ama maalesef beklentimiz karşılanmadı! Keyhan muhabirinin sorusu şuydu: "Sayın Zarif, 1 Şubat’ta attığınız twitte Amerika ile yapılan anlaşmanın kâğıt üzerindeki mürekkep kadar bile bir değeri olmadığını yazdınız ancak birkaç hafta önce “dört yıl önceye geri dönsem bu anlaşmayı yine imzalardım” dediniz! Sorumuz şu, neden kâğıt üzerindeki mürekkep kadar bile bir değeri olmayan bir anlaşmayı yeniden imzalardınız?!Gördüğünüz gibi, Keyhan, Sayın Zarif’in ifadelerindeki açık bir çelişkiye değindi ve bunun nedenini sordu ancak Sayın Zarif, uzunca verdiği cevapta ...

Sayın Zarif! İki nedenden dolayı Nükleer Anlaşma 2 sayfa yerine 150 sayfa oldu; ilk olarak; rakiplerinize verdiğiniz o kadar peşin taviz iki sayfaya sığmadı! İkinci olarak ta; eğer Nükleer Anlaşma 2 sayfada düzenlenmiş olsaydı, bu anlaşmaya göz gezdiren herkes bizi ne kadar büyük bir şekilde kandırdıklarını anlardı.
Hüseyin Şeriatmedari, Muhammed Cevad Zarif’in basın toplantısında Keyhan Gazetesi muhabirlerinin sorusuna verdiği yanıta tepki göstererek kısa bir yazı yazdı ve şu ifadelerde bulundu:

Dünkü basın toplantısında Keyhan muhabirlerinin Sayın Zarif’e sorusu, basit ve net bir soruydu ve Sayın Zarif’in muhabirimizin sorusunu Amerikalı ve Avrupalı ​​yetkililerle yaptığı her zamanki gülümsemeyle yanıtlaması bekleniyordu ama maalesef beklentimiz karşılanmadı! Keyhan muhabirinin sorusu şuydu: "Sayın Zarif, 1 Şubat’ta attığınız twitte Amerika ile yapılan anlaşmanın kâğıt üzerindeki mürekkep kadar bile bir değeri olmadığını yazdınız ancak birkaç hafta önce “dört yıl önceye geri dönsem bu anlaşmayı yine imzalardım” dediniz! Sorumuz şu, neden kâğıt üzerindeki mürekkep kadar bile bir değeri olmayan bir anlaşmayı yeniden imzalardınız?!Gördüğünüz gibi, Keyhan, Sayın Zarif’in ifadelerindeki açık bir çelişkiye değindi ve bunun nedenini sordu ancak Sayın Zarif, uzunca verdiği cevapta Keyhan’ın sorusuna cevap vermemekle kalmadı, aynı zamanda çok üzülerek belirtiyorum ki, yeri geldiğinde cevap verilmesi gereken başka asılsız iddialarda bulundu.

Örnek verecek olursak mesela şu gibi ifadelerde bulundu: “Nükleer Anlaşma Amerika ile yapılan bir anlaşma değildi. Amerika sadece gerekli bir üyeydi!” ama bunu söylerken, neden ülkemizin nükleer ekibinin müzakere saatlerinin büyük bir kısmının Amerika ile olduğunu açıklamadı, öyle ki bu durum, Fransa Dışişleri Bakanın bile itirazına neden olmuştu! Ya da Sayın Ruhani’nin “Ben Amerika ile müzakerenin Avrupa ile müzakereden daha kolay olduğunu düşünüyorum çünkü Avrupalılar Amerika’dan izin istiyorlar”, “Amerikalılar küresel köyün muhtarıdır, muhtar ile anlaşmak daha kolay”?! şeklindeki açıklamalarını görmezden mi gelsinler. Ya da Sayın Ruhani’nin, “Biz Nükleer Anlaşma’da 5+1’le değil Amerika ile müzakerede bulunduk” şeklindeki itirafının üzerinden kolaylıkla geçsinler mi!

Zarif, Keyhan’ın sorusuna verdiği yanıtın başka bir bölümünde şunları söyledi: ‘Arkadaşlarımızın yanıldığı konu şu; eğer biri gerçekten Amerika’ya güvense, Nükleer Anlaşma iki sayfa olurdu…hatta iki sayfa bile değil, iki cümle olurdu. Ama Nükleer Anlaşma 150 sayfadır çünkü biz Amerika’ya güvenmiyoruz!

Sayın Zarif’e şunu söylemek gerekir; Ama Sayın Zarif! İki nedenden dolayı Nükleer Anlaşma 2 sayfa yerine 150 sayfa oldu;

İlk olarak; rakiplerinize verdiğiniz o kadar peşin taviz iki sayfaya sığmazdı! Nükleer Anlaşmayı bir kez daha okuyun! İran’a verilen hak bu 150 sayfanın neresinde ve bu sayfaların neresinde Amerika’ya taviz yok?!

İkinci olarak ta; eğer Nükleer Anlaşma 2 sayfada düzenlenmiş olsaydı, bu anlaşmaya göz gezdiren herkes bizi ne kadar büyük bir şekilde kandırdıklarını anlardı. Amerika çok sinsi bir şekilde bu aldatmacayı Nükleer Anlaşmanın 150 sayfasının aralarına saklamıştır. Lütfen Doktor Salihi’nin(İran Atom Enerjisi Başkanı) şu açıklamalarına dikkat edin. Doktor Salihi üzülerek şunları söylüyor; “Yaptırım ve diğer siyasi konularda Amerikalılar doğru olmayan yöntemler kullanıyorlar, eğer biz Nükleer Anlaşmayı düzenlediğimizde daha fazla dikkat gösterseydik, Amerikalılar yorumlanabilecek durumları suiistimal etme fırsatı bulamayacaklardı?!

Çok açıktır ki, Keyhan’ın Sayın Zarif ile kişisel bir problemi yoktur hatta kendisine büyük saygı duymaktadır ve Sayın Zarif’e Amerika tarafından yaptırım uygulanmasının nefret dolu ve haksız olduğunu düşünmektedir ancak konu, mantıklı olan ve sözün kısası şu, Sayın Ruhani ve Zarif, devletimizin yıllardır nükleer müzakerelerde harcadığı bir çok imkan ve kapasite karşısında cevap vermeleri gerekiyor. Sadece bu!’



Yeni yorum ekle