Suudilerin Sana'a Havaalanı Muhasara Altına Alması Sonucu 32 Bin Yemenli Hasta Öldü

Sa, 06/08/2019 - 10:49

İki insan hakları örgütünün açıklamalarına göre, Suudi koalisyonu Yemen hava sahasını kuşatma altına alarak, bugüne kadar 32 bin Yemenli hastayı öldürdü.

Welayet News - Norveç Mülteci Konseyi ve kar amacı gütmeyen bir örgüt olan İşbirliği, Bakım ve Kolaylaştırma Teşkilatı Örgütü, Suudi koalisyonunun Yemen'i kuşatma altına almasından dolayı, son üç yılda 32 bin Yemenli sivilin öldüğünü belirten bir açıklamada bulundular.

El-Kuds el-Arabi adlı haber merkezinin bildirdiğine göre, yapılan açıklamada; "Yemen ablukası, Yemenlilere sağlık hizmetinin sunulmasını engelledi ve Sana'a havaalanının 9 Ağustos 2016'da kapanmasından bu yana, yaklaşık 32 bin Yemenli hasta, Yemen dışına seyahat edemedikleri öldü." diye belirtildi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi: "Yemen kuşatması, Yemen dışında tedaviye ihtiyacı olan hastaları tespit etmeyi zorlaştırdı. Sana'a havaalanının kapatılması, hastaları kara yoluyla Aden veya Sion'a gitmeye zorluyor; bu da 15 ile 24 saat süren çok zor ve riskli bir yol. Birçok hasta, tutuklanma ya da öldürülme korkusuyla kendi bölgesinde kalmayı tercih etmektedir."

Bu kar amacı gütmeyen iki kuruluş, Suudi hükümetinden Yemen'in hava sahasındaki kuşatmaya son vermesini ve tıbbi malzemelerin Yemen'e ulaştırılmasının yanı sıra, hastaların Yemen'den yurtdışına nakledilmesine de izin verilmesini istediler.

Norveç Mülteci Konseyi başkanı Muhammed Abdi, bir Alman haber ajansına verdiği demeçte; "Sana'a havaalanının kapatılması binlerce sivilin ölmesine sebep oldu. Sanki mermiler, bombalar ve klor gazları onları öldürmek için yeterli değilmiş gibi." ifadelerini kullandı.

Muhammed Abdi, hastaların Yemen'den yaşamlarını kurtaracak tedavi için yurtdışına aktarılmasını engellemek için hiçbir mazeret bulunmadığını belirtti.

Yemen Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son istatistiklere göre de, kuşatma nedeniyle yaklaşık 32 bin Yemenli öldü. Yemen Sağlık Bakanlığının geçen yıl yaptığı açıklamaya göre; Suudi-BAE koalisyonunun dört yıl boyunca Yemen'e yönelik saldırı ve bombalamaları dolayısıyla, toplamda 37 bin 822 Yemenli sivil kurban oldu ve bunların 12 bini öldü ve 25 bin 741 sivil de yaralandı. Hiç şüphesiz, gerçek sayı bu rakamların çok daha üzerindedir.

3 Ağustos 2018'de yayınlanan Washington Post gazetesine göre, savaşın kayıplarıyla ilgili bağımsız bir araştırma kurumu olan ACLED'e göre, Yemen savaşındaki ölüm oranı 50 bini aştı.



Yeni yorum ekle