Kushner’in Ortadoğu gezisi; Trump’ın damadı neyin peşinde?

Per, 01/08/2019 - 13:06

ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Jared Kushner, bugün sabah Ürdün’ün başkenti Amman’a gelerek bölgesel gezi turuna başladı. Bu gezi, Trump’ın damadı’nın çantasında yüzyıl anlaşması hakkında neler olduğu konusunda pek çok soruyu beraberinde getirmiş durumda. 

Welayet News - Raialyoum haber sitesi, konuya ilişkin yaptığı analizde, uzmanların önemli bir gezi olarak nitelendirdiği Kushner ziyareti öncesinde, Ürdün kralı 2. Abdullah’ın Mısır, BAE ve Filistin Özerk Yönetimi’nin işbirliği ile sözde “İsrail ve Fislistin adında iki devletin kurulmasına dayalı yeni bir konsesüs”ü icat etmek için çabaladığını yazdı.

Raialyoum, söz konusu gezi hakkında şöyle diyor: “Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, Kushner’in 2. Abdullah’ın daveti üzerine Amman’a gelişinden önce Kushner’in bu gezide gündeme getireceği olası önerileri Ürdün kralı ile masaya yatırmak için bu ülkenin başkentine gitti. 

Uzmanların dediğine göre, Ürdün Dışişleri Bakanı’nın çok öncelerden Trump’ın yakın bir gelecekte sözde yüzyıl anlaşmasının ayrıntılarını açıklamak için planlama yapmakla maşkul olmasından haberdar olduğu görünüyor.

Bu nedenle, Kushner’in Ürdün ziyaretinin aslında bu anlaşmanın siyasi bölümündeki ayrıntıların Trump tarafından özellikle Ürdülü tarafa ilam edilmesine zemin hazırlamak için gerçekleştiği söylenebilir. 

Bildergebnis für kushner netanjahu

Ancak Ürdün yönetimi, ABD’nin Eylün ayından başlayıp 2019 Kasım ayının başlarında bitecek olan İsrail seçimlerinden önce bu anlaşmanın siyasi bölümünü açıklamayacağını öne sürüyor.

Bu arada ABD’nin Amman elçiliği, Kushner ziyaretinin, yüzyıl anlaşması ve Trump’ın bu anlaşmanın siyasi bölümünü çerçevesinde açıklayacağı zaman çizelgesi hakkındaki düşüncelerini Ürdün yönetimine iletmesi anlamında, Ürdünlü yetkililerle müzakere için değil, koordinasyon ve istişare için olduğunu Ürdün devletine iletmiş bulunuyor. 

Uzmanların dediğine göre, Ürdün yönetimi sözde İsrail-Filistin adında iki devletin kurulmasına dayalı yeni konsensüsün oluşturulmasında Amman’a destek için hala Suudi Arabistan, BAE ve Mısır tarafından bir güvence almış değil. Bu yüzden, Kushner’in bu gezide sözümona yüzyıl amlaşması hakkında ne tür konular gündeme getireceğine dair net bir tasavvur bulunmuyor.”       

Welayet News



Yeni yorum ekle