Şeyh Zakzaki'nin Ofisinin, Mahkeme Sebebiyle Yayınladığı Beyanat

Çar, 31/07/2019 - 10:46

Şeyh İbrahim Zakzaki'nin davasının görüldüğü Nijerya'nın Kaduna şehrindeki mahkemesi, 29 Temmuz Pazar 2019 tarihinde gerçekleşti. 

Welayet News - Şeyh İbrahim Zakzaki ve eşi, sağlık sorunları nedeniyle, duruşma salonunun binanın ikinci katında olması nedeniyle, duruşmaya katılamadılar ve mahkeme binasında bulundukları alanda kaldılar; lakin yakınları ve vekilleri duruşmada hazır bulundular. Burada, mahkemedeki görüşmeler özet olarak aktarılmaktadır. 

Şeyh Zakzaki'nin avukat ekibine Fini Filina, hükümetin avukatlarına ise Bayaru Dari başkanlık etti.

Fini Filina, mahkemeden önce şunları söyledi: Yurtdışına seyahat ederek Nijerya dışında ameliyat olmak için yasal izin almak üzere harekete geçmek istiyor. Bu nedenle talep formunu, doktor raporu ve hükümet danışmanlarının sorularıyla alakalı cevaplarla birlikte ilettiler. 

Fini Filina, mahkemede şu açıklamada bulundu: Şeyh Zakzaki'nin vekâlet grubu, hükümetten Şeyh Zakzaki'nin isteğinin kabul edilmesini istediler; zira aksi takdirde Şeyh Zakzaki'nin ölme ihtimali var. 

Fini Filina devamında şöyle dedi: Hükümetin temsilcileri, Şeyh Zakzaki'nin isteğini incelemeye almadılar bile. Şeyh Zakzaki'yi ve beraberindekileri muayene eden doktorlar, yabancı ülkelerdendi ve Nijeryalı doktorlar onlara yardımcı oluyorlardı. 

Hükümet avukatı Bayaru Dari ise şunları dedi: Nijerya’da uygun hastaneler var. Sanıkları bu hastanelerde tedavi edebilirler. Onlar 2015 yılında bu hastanelerden yararlandılar. Göz tıp merkezi ve Baridiku hastanesi mevcut ve sanıklar Ebuca Velagus’da bir defa tedavi oldular. 

Bayaru Dari, mahkemeden Şeyh Zakzaki ve eşinin yurt dışında tedavi olması için izin verilmemesini istedi.

Fini Filina ise hükümet vekilinin Şeyh Zakzaki’nin hastalığının Nijerya’da tedavi edilebilir iddiasına karşılık olarak şu açıklamada bulundu: Nijerya’nın tamamında İbrahim Zakzaki’yi tamamen tedavi edebilecek bir hastane bulunmuyor.

Fini Filina şöyle dedi: Şeyh Zakzaki,  gözaltına alınmasının ilk zamanlarında, eyalet emniyet departmanından yurt dışında ameliyat olmak için izin verilmesini istedi. Böylelikle Şeyh Zakzaki’nin yaralanan gözü tedavi edilebilecekti. Onlar bu talebi reddettiler ve bu nedenle Şeyh Zakzaki bir gözünü kaybetti. Diğer gözü de şu anda kaybedilme tehlikesi altında. Bu nedenle hükümet vekili Bayaru Dari’nin iddiaları asılsızdır. 

Fini Filina açıklamalarına şöyle devam etti: İkinci sanığın da (Şeyh İbrahim Zakzaki’nin eşi Zinet Zakzaki), doktor raporuna göre hayatı tehlikededir. Barodiko eğitim hastanesinde görevli Doktor Amato Abdullah’ın raporuna göre, Zinet Zakzaki tansiyon sebebiyle ciddi rahatsızlık çekiyor ve dizlerindeki sağlık problemi nedeniyle acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı var. Aynı şekilde vücudunun hassas bölgesine isabet eden merminin, acil şekilde çıkarılması gerekiyor. Alınan neticede, Nijerya’daki hiçbir hastanede tedavi edilme şansı yok. 

Şeyh Zakzaki'nin avukatı Fini Filina sözlerini şöyle sürdürdü: Hükümet vekili, söylenenleri reddetmek için açık delilere sahip değil. Onlar sadece karışık sözler sarf ediyorlar, çünkü Şeyh Zakzaki’nin serbest bırakılmasına karşılar. Onlar, onun Nijerya’da tedavi edilmesini istiyorlardı; lakin Profesör Buvala, onları tedavi edebilecek bir hastanenin adını söylemedi. Bu nedenle hükümet vekili, Zakzaki’nin yurt dışında tedavi edilmesinin önünü almak için yeterli delile sahip değil. 

Fini Filina, hükümet vekilinin, “Zakzaki, yurt dışında tedavi olduktan sonra Nijerya’ya geri döneceğinin garantisi nedir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: Eğer Şeyh ve eşi yurt dışına gönderilirse, kefalete şartlar eklenirse Nijerya'ya geri dönme korkusu asılsızdır.

Fini Filina, Şeyh ve eşinin kefalet karşılığında İkuyi hapishanesinden serbest bırakılmaları için talepte bulunsa da, bu isteği reddedildi; ama tedavi olmak için ona Hindistan’a gitme izni verildi. 

Fini Filina şöyle dedi: Şeyh Zakzaki’nin hayatını korumak için çok geç kalındı. 

Fini Filina, hükümet yetkililerine çok geç kalınmadan Şeyh Zakzaki’nin serbest bırakılması için ısrarda bulundu ve Şeyh Zakzaki’nin emniyet güçlerinin gözetiminde hayatını kaybetmesi, Nijerya için büyük bir faciaya yol açacağını dile getirdi. 

Şeyh Zakzaki'nin avukatı; “Sanığa zehirli gıda verildi ve eyalet emniyet departmanı buna açıklama getirmelidir.” dedi. 
Fini Filina, Şeyh Zakzaki ve eşinin eyalet emniyet departmanı gözaltında ölmemesi için mahkemeden onların serbest bırakılması talebinde bulundu. 

Fini Filina konuşmasının devamında şöyle dedi: Profesör Buvala raporunda şunları dile getirdi; onların dişleri, zehirli yemekleri yedikleri için siyahlaşmış ve zehirli yemeklerin neticesinde bedenleri felç olmuş ve hatta hayatlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Fini Filina: Nijerya anayasasında, tedavi için Nijerya dışına seyahat eden Başkan Buhari gibi kimselerin tedavi için seyahat etmemesi gerektiği konusunda net bir beyan yoktur. Çeşitli suçlarla suçlanan birçok önde gelen Nijeryalı, tedavi için Nijerya dışına seyahat etti. Çünkü tedavi için Nijerya’da iyi bir hastane mevcut değil.

Hakim, her iki tarafın avukatlarını dinledikten sonra şu karara vardı: İki taraf da dinlenildi ve her iki taraf için de adil olunacak. Hakimler, Pazartesi günü tatile çıkıyorlar. Bu nedenle, göz önünde bulundurması gereken birçok dosya olduğundan, karar verilmesi için dava 5 Ağustos Pazartesi gününe ertelendi. 

Son olarak, Şeyh Zakzaki ve eşinin sağlık durumunun çok kötü olması göz önüne alındığında, tüm Ehl-i Beyt(a.s.) aşıklarından rica ediyoruz; İmam-ı Zaman(a.f.)’ın gerçek askerlerinden olan Şeyh Zakzaki ve muhterem eşinin sonraki duruşmada özgür kalması için dua edin. 

Seyyid (Şeyh) İbrahim Zakzaki’nin İran Ofisi
30 Temmuz 2019



Yeni yorum ekle