Ensarullah'tan Moskova'ya Ziyaret

Cu, 26/07/2019 - 09:54

Muhammed Abdüsselam başkanlığındaki Yemen Ensarullah heyeti Rusya'ya yaptığı ziyarette Rus devlet adamları ve yetkilileri ile görüştü.

Welayet News - Yemen savaşı hem siyasi hem operasyonel anlamda çok kritik bir aşamaya ayak basmıştır. Operasyonel anlamda Yemen savaş arenasında önemli değişikliklere şahitlik ediyoruz. Yemen halk komiteleri ve ordusu artık savunma pozisyonundan çıkıp füze ve İHA gücüne dayanarak Suudi Arabistan ve BAE'nin 300 kadar önemli ve hassas noktasını belirleyerek taarruz pozisyonuna geçmişlerdir. 
İşte bu strateji değişikliği BAE'nin güçlerini Yemen'den geri çekmesine başlamasına yol açmıştır. Buna paralel olarak Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Marthin Griffiths de tarafların kararlı olması halinde savaşın bitirilebileceğini söyledi. 

Siyasi açıdan Yemen Milli Kurtuluş hükümeti üstün bir konuma sahiptir. Gerçekte bu siyasi konum da savaş meydanındaki saha konumundan kaynaklanmaktadır. Savaş sahasında Ensarullah ve Yemen milli ordusu uygun bir konumdadır. Halbuki istifa etmiş Mansur Hadi hükümeti pratikte dağılmış ve başarısız kalmıştır. Bu siyasi ve savaş sahası durumun devam ettiği bir dönemde Yemen Ensarullah Hareketi heyeti Rusya'ya bir ziyaret gerçekleştirip Rus yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirdi. Moskova'ya yapılan bu ziyaret bir çok açıdan önem taşımaktadır. 

İlk olarak bu ziyaretin, küresel güçlerin ve büyük aktörlerin, Ensarullah Hareketi ve Yemen Milli Kurtuluş Hükümetini bu ülkenin siyaset arenasındaki önemli bir aktörü olarak görmesini göstermesidir. 

Ensarullah heyetinin bu ziyaretteki başkanlığını yapan Muhammed Abdüsselam Ekim 2018'de de Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bodanov ile görüşmüştü. 

Gelecek aylarda da Ensarullah Hareketi heyeti ve Batılı güçler arasında bazı görüşmelerin gerçekleşmesi bekleniyor. Bu doğrultuda geçen dönemde Uluslararası Kriz Grubu heyeti de Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı ile görüşme gerçekleştirdi. 

Bu ziyaretin önemli olan ikinci yanı, Yemen Ensarullah heyetinin küresel güçler ve uluslararası gruplar ile görüşmelerinin Yemenli-Yemenli müzakerelerin hatta Yemen Milli Kurtuluş Hükümeti ve Suudi Koalisyonu arasındaki müzakereleri konusunda üçüncü aktörlerin de arabulucu olarak rol üstlenmesine zemin hazırlamasıdır. Böylece 5 yılın ardından savaşın bitmesi için stratejiler geliştirilebilir. 

Bu doğrultuda Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi El Meşşat, Uluslararası Kriz Grubu heyetini karşılayarak Yemen Ensarullah Hareketinin Suudi Koalisyonu saldırısına misilleme olarak yapılan füze ve İHA saldırılarını durdurmaya hazır olduklarını duyurup şöyle bir açıklamada bulundu: "Yemen Yüksek Siyasi Konseyi, Uluslararası Kriz Grubu heyetinin kapsamlı barışın inşası doğrultusunda Yemenli-Suudi müzakere sürecinin başlatılmasına karşı değildir. "

Yemen Ensarullah Hareketi heyetinin Moskova'ya yaptığı ziyaretin üçüncü önemli noktası ise Rusya'nın Yemen krizinde aktif rol oynamaya hazır olduğunu göstermesidir. Muhammed Abdüsselam ise bu konuya sıcak baktığını belirtmiştir. Rusya küresel bir güç olarak Yemen'de rol üstlenerek bu krizin sonlanması için diplomatik inisiyatifi eline alıp stratejiler geliştirebilir. 



Yeni yorum ekle