Temelli: Alparslan'a kadar gidin Kürdistan'ı, Kürtleri öğrenin

Pt, 22/07/2019 - 23:49

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesindeki "Kürdistan" kelimesinin sansürlenmesini eleştirdi. Temelli, "Evliya Çelebi’ye kadar gitmişler. Evliya Çelebi’nin hatıralarında Kürdistan sözcüğünü ayıklıyorlar. Bence daha geriye gidin, 1071’e gidin. Gidin bakın Alparslan geldiğinde kim karşılamış onları. Kürdistan’ı da öğrenin, Kürtleri de öğrenin" dedi.

Welayet News - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesindeki "Kürdistan" kelimesinin sansürlenmesini eleştirdi. Temelli, "Evliya Çelebi’ye kadar gitmişler. Evliya Çelebi’nin hatıralarında Kürdistan sözcüğünü ayıklıyorlar. Bence daha geriye gidin, 1071’e gidin. Gidin bakın Alparslan geldiğinde kim karşılamış onları. Kürdistan’ı da öğrenin, Kürtleri de öğrenin" dedi.

'ÇÖZÜM İSTİYORSAN ÇIK AFRİN'DEN, AFRİNLİLER GERİ DÖNSÜN'

Partisinin Diyarbakır mitinginde konuşan HDP’li Leyla Güven “Barış için hazırız” derken, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli “Çözüm istiyorsan Suriye halklarına saygı göstereceksin. Türkiye’de barış, Ortadoğu’da barış diyeceksin. Eğer gerçekten çözümün peşindeysen, çık Afrin’den, Afrinliler geri dönsün” şeklinde konuştu.

‘KÜRT TOKADI YİYİNCE KÜRTÇEYİ UNUTUYORLAR’

Evliya Çelebi’nin “Evliyâ Çelebi Seyahatnamesi”nde yer alan “Kürdistan” kelimesinin sansürlediğini hatırlatan Temelli, şöyle devam etti:

“Seçim zamanı bu meydanda şirinlik yapıyorlar, Kürtçe konuşuyorlar, Kürdistan diyorlar. Seçim bitiyor, 31 Mart’ta, 23 Haziran’da Kürt tokadını yiyince Kürtçeyi unutuyorlar, Kürdistan’ı unutuyorlar. Şimdi gitmişler kitaplardan Kürdistan sözcüğünü çıkarıyorlar. Evliya Çelebi’ye kadar gitmişler. Evliya Çelebi’nin hatıralarında Kürdistan sözcüğünü ayıklıyorlar. Bence daha geriye gidin, 1071’e gidin. Gidin bakın Alparslan geldiğinde kim karşılamış onları. Kürdistan’ı da öğrenin, Kürtleri de öğrenin. Bunlarda tarih bilgisi yok. Bunlar tarih bilmez, bunlar halkları tanımaz. Bunlar, kültürden insandan anlamazlar. Bunlar yıkıcı; tarihi, kültürü, kentleri yıkmakla meşguller. Biz de bunlara inat tarihimize, kimliğimize, kültürümüze sahip çıkacağız.”

‘DEMOKRATİK BİR ANAYASA YAPACAĞIZ’

Yeni anayasa çağrısını yineleyen Temelli, “Demokrasi ittifakında buluşmak toplumsal uzlaşma için önemli bir adımdır bu adımı hep birlikte atacağız. Demokrasi ittifakında buluşmak bir toplumsal sözleşme yapmaktır, bir toplumsal mutabakatı var etmektir. Yan yana geleceğiz, demokratik bir anayasa yapacağız” diye konuştu.

“Eşit yurttaşlık temelinde, herkesin içinde kendini bulduğu, var olduğu bir anayasa yapacağız ve böylece barışın yolunu açacağız” diyen Sezai Temelli, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bu uyduruk sistemden hep birlikte kurtulacağız. Bunu yaparken yol temizliği de yapacağız. Yargı bağımsızlığı, evrensel hukuk kuralları için insan hakları için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

TEMELLİ’DEN DAVUTOĞLU GÖNDERMESİ: ‘ERDOĞAN’LA GELDİLER ERDOĞAN'LA GİDECEKLER’

Konuşmasında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na tepki gösteren Temelli şöyle devam etti: “Bizim hafızamız fil hafızası asla unutmayız. Sur’u yakıp yıkanları, Toledo yapmaya kalkanları asla unutmayacağız. O yüzden gelip burada dolaşmasınlar, tarihin çöplüğünde yerlerini aldılar. Onlar kadına, sana bana, Kürde düşman. O yüzden onların yeri tarihin çöplüğüdür. Erdoğan’la geldiler, Erdoğan’la gidecekler. Savaştan başka bir şey bilmiyorlar. Yok Pençe-1, yok Pençe-2. Sürekli sınır ötesi harekat, Suriye sınırına sevkiyat. Sonrada çözüm adına ahkâm kesiliyorlar. Çözüm istiyorsan Suriye halklarına saygı göstereceksin. Türkiye’de barış, Ortadoğu’da barış diyeceksin. Eğer gerçekten çözümün peşindeysen, çık Afrin’den, Afrinliler geri dönsün”.

‘BU SAVAŞ DAMADA YARAR’

“Bu savaş yoksulluktur” diyen Temelli “Bu savaş, damada yarar. Utanmadan, sıkılmadan televizyon ekranlarında İHA ve SİHA’ları gösteriyorlar. Kim üretiyor bunu; damat. 86 tane almışlar. Milyonlarca dolara. Damat zengin. Diğer damatlar işsiz, yoksul, koca bir halk mağdur. Savaş sürsün diye zengin olanlar, bu mağduriyetin sorumlusudur. Ormanlarımızı yakıyorlar, Hasankeyf’i yakıyorlar. On bin yıllık tarihi yakıyorlar. Sular altında bırakacaklar müteahhitler zengin osun diye. Baraj yapacaklar, enerji için mi hayır. Kendi çıkarları ve haksız zenginlikleri için halka talanı dayatıyorlar. İktidarda kalmak yolunu da Kürde savaş ve düşmanlık ile bulmuşlar”.



Yeni yorum ekle