Zarif’in Venezüella gezisine John Bolton’dan tepki

Pt, 22/07/2019 - 16:39

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Karakas ziyareti ve Venezüella Devlet Başkanı  tarafından sıcak karşılanması Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’u çileden çıkardı. 

Welayet News - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in başkent Karakas ziyareti ve Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından görülmemiş bir karşılamayla ağırlanması karşısında küplere bindi. 

Bolton Twitter hesabından paylaştığı bir mesajda, “İran ve Hizbullah günahsız Venezüella halkını bastıran, işkence ve katliamdan geçiren Maduro diktatörlüğünü destekleyerek bölgenin güvenliğini doğrudan tehdit ediyorlar. Maduro’nun işbirlikçilerini ve İran’ın Batı Yarıküre’de (Latin Amerika) faaliyet yapmaya yönelik çabalarını ifşa etmeyi sürdüreceğiz” zırvalarına yer verdi. 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bu haftanın Cumartesi günü Venezüella başkenti Karakas’a yaptığı ziyarette, bu ülkenin seçilmiş Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından karşılandı. Maduro, Zarif ve İran heyeti ile görüşmesi sırasında ve hatıra fotoğrafı çekilirken “Bu fotoğrafı Washington yetkililerine göndermek gerek” diyerek, “Bir İHA gelmiş, bu fotografı çekin, o (Zarif) kendisi bir İHA’dır” dedi. 

Zarif Cumartesi günü Bağlantısızlar Hareketi üyesi ülkelerin toplantısına katılmak için ve ikili görüşmeler yapmak üzere başkent Karakas’a geldi. Toplantıya katılıp bir konuşma yapan Zarif, daha sonra Maduro birinci yardımcısı Delcy Rodriguez ile bir araya geldi.    

Diğer yandan, Maduro Zarif’le görüşmesi sonrasında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tahran ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, “İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Alicenap Muhammed Cevad Zarif ile başarılı bir görüşme yaptık. Ben emperyalizmin kuşatması karşısında Venezüella’ya verdiğiniz destekleri takdir ediyorum. İkili ilişkileri tahkim etmek için hazır olduğumuzu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı. 

Amerikalı yetkililer Venezüella ve İran ilişkilerinin güçlenmesinden rahatsızlar, çünkü kaç aydır Venezüella’nın muhaliflerini himaye ederek Maduro’nun kenara çekilmesi için bütün imkanlarını seferber etmiş bulunuyorlar.

Welayet News



Yeni yorum ekle