İngiliz petrol tankerinin durdurulması ve Amerika’yla gerilim dengesi

Pa, 21/07/2019 - 09:07

Amerika’nın bütün seçenekleri, tek seçeneğe yani İran’a karşı ‘ekonomik terörizmin sonlandırılması’na indirgenmelidir.  İran oturup kendi halkının ekonomik olarak cezalandırılmasını izleyecek bir ülke değildir.

Welayet News - 1. İngiliz petrol tankerinin durdurulması İran’ın Amerika’yla gerginliği dengelemesi, bu ülkenin yaptırımlarını maliyetli hale getirmesi ve maliyet ödemeden İran’a baskı yapma döneminin kapandığına ilişkin stratejinin saptanması için attığı en son adım oldu.

2. Gerginlik düzeyinin büyümekte olduğu açıktır şu farkla ki, İran oyunu tasarlamış ve insiyatifi elinde tutmuş bulunuyor. Amerika’nın baskıları tavan yapmış bulunurken maliyetlerinin ödenmesi ise daha yeni başlamıştır. İran Amerika’yı ‘hesapta olmayan bölge’ye çekmiştir.

3. Amerika’nın bütün seçenekleri, tek seçeneğe yani İran’a karşı ‘ekonomik terörizmin sonlandırılması’na indirgenmelidir.  İran oturup kendi halkının ekonomik olarak cezalandırılmasını izleyecek bir ülke değildir. Maksimum baskının maksimum yanıtı olacaktır.

4. Üç aydan daha az bir süre zarfında, hem Amerika’nın hesapları ve hem de önerilerinin değişmiş olması, kendi başına İran’ın izlediği stratejinin başarılı olduğunu göstermesi için yeterlidir. Amerika için kötür haber ise şudur: İran hem ayakta kalabilmiş hem de tepki verme halindedir. Ameirka’nın ne zaman ve nereye kadar geri çekileceği kendisine bağlı bir şey.  

Welayet News 

Tags: 


Yeni yorum ekle