Şeyh Zakzaki'nin Son Durumu

Cu, 19/07/2019 - 09:48

Hausa tv'nin aktardığına göre, Nijerya Şii topluluğu lideri Şeyh Zakzaki ve eşi, Nijerya Yüksek Mahkemesi'ne tedavi olma amaçlı bir seyahat isteğinde bulundu.

Welayet News - Belirtildiğine göre, Şeyh Zakzaki'nin tedavi için düzenlemek istediğini seyahat, Hindistan'a olacak. 

Yerel kaynaklara göre, Perşembe günü Nijerya'daki Kaduna Eyaleti Yüksek Mahkemesi, Nijerya İslami Hareketi lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'nin davasını soruşturmak için bir araya geldi. Davanın avukatları, hakime Şeyh Zakzaki'nin hastalığından ve güçsüzlüğünden dolayı basamakları çıkamayarak mahkeme salonuna girememesi nedeniyle, mahkeme salonunun dışında bulunduğunu söyledi.

Bu mahkemede, Şeyh İbrahim Zakzaki'nin tedavi olmak için Hindistan'a seyahat etmek isteği açıklandı. Bilgi edinmiş kaynaklara göre, mahkeme kararını 29 temmuz Pazartesi günü yapılacak bir sonraki toplantıya erteledi.

Nijerya ordusu ve güvenlik güçleri 2015 yılında Suudi Arabistan rejiminin desteğiyle, Zarya şehrindeki Şiilerin Hüseyniyesi'ne saldırı düzenleyerek, binden fazla kişiyi şehit etti ve bazı kaynaklar şehit olan sivillerin sayısının 2 bin kişi olduğunu belirtmişti. 

Bu saldırıda Şeyh Zakzaki ağır yaralandı ve dört oğlu da şehit edildi. O zamandan beri, Zakzaki ve eşi hala hapiste ve Nijerya Yüksek Mahkemesinin serbest bırakılması kararına rağmen, Nijerya hükümeti onu ve eşini hala serbest bırakmış değil. 

Geçtiğimiz birkaç gün boyunca Şeyh Zakzaki'nin sağlığının daha da kötüye gittiğine dair haberler geldi. Haberin ve Şeyh Zakzaki'nin sağlık ekibinin açıklamalarına göre, Şeyh Zakzaki hapishanede kasten zehirlendi. 

Elde edilen kanıtlar, Şeyh Zakzaki'nin fiziksel durumunun; kanındaki kurşun düzeyinin yüksek olması, tedavinin yokluğu ve işkencenin yol açtığı diğer tıbbi sorunlardan dolayı acil ve ciddi bir tedaviye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.  

Geçen hafta, Şeyh Zakzaki'nin oğlu, Nijerya rejiminin bir çok kez babasını şehit etmek için bir takım komplolar düzenlediğini açıkladı ve "Babamın hayatını kurtarmak için neredeyse tüm seçenekler kaybedildi." diye bir mektup yayınladı. 



Yeni yorum ekle