ABD AB'ye 'Instex' konusunda yaptırım tehdidinde bulundu

Cu, 19/07/2019 - 09:15

Amerika yönetimi Bercam karşıtı tutumlarının devamında, İran ve Avrupa arasında özel ticaret ve mali mekanizması olan INSTEX'e yaptırım tehdidinde bulundu.

Welayet News -Politiko  sitesinin bildirdiğine göre Amerika hazine bakanı Steven Mnuchin  Perşembe günü yaptığı açıklamada, INSTEX'in Amerika yaptırımları  kapsamına girecek bir iş yapmayacağından emin olmak istediklerini belirtti.

Amerika hazine Bakanlığı Avrupa'nın, İran ile ticarette Tahran'a karşı uygulanan yaptırımlarına saygı duyması gerektiğini söyledi.
Amerikalı yetkililer  Avrupa'nın Washington'un İran karşıtı yaptırımlarına  eşlik etmesini defalarca istemiş bulunuyorlar.

Amerika hazine Bakanının tehdidi, Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrof'un Moskova'nın INSTEX'e katılmaya hazır olduğunu belirttiği bir dönemde  gerçekleşiyor.
Rusya Dışişleri bakanı ayrıca söz konusu mali mekanizmada daha çok ülke ve kıtanın katılması ile,  randımanının daha da artacağını söyledi.  Lavruf INSTEX'in tam kapasitesinin,  sadece Avrupa Birliği üyeleri değil tüm ülkelerin katılımı ile kullanılabileceğini söyledi.

Amerika'nın şiddetle tahrip ettiği projelerin gerçekleşmesi için INSTEX'in iyi bir araç olduğunu söyleyen Lavruf ayrıca söz konusu mali mekanizmanın İran petrol ihracatı alanına da genişletilmesini isteyerek, " Avrupa Birliği bildirilerinin, güçlü adımlar ve  örneğin INSTEX'in İran Petrol ticaretinde kullanılması  gibi  pratik ilerlemeler ile birlikte olursa, Bercam'a istikrarın geri getirilmesine yardımcı olacaktır" dedi.



Yeni yorum ekle