İran'dan ABD'ye sert yanıt: İran teröristlerle müzakere yapmaz

Per, 18/07/2019 - 23:33

İran Dışişleri Bakanı, Bayaz Saray’ın İran halkına karşı izlediği yaptırım politikaları için ‘terörist politikalar’ ifadesini kullanarak, “İran İslam Cumhuriyeti, teröristlerle müzakere yapmaz” dedi. 

Welayet News - Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplantısına katılması öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Ben Amerika’nın İran’a karşı ekonomik bir savaşa giriştiğini düşünüyorum. Trump’ın gururla sözünü ettiği ekonomik savaş, sivil yurttaşları hedef almıştır” dedi. 

Zarif, sözlerine devamla, “Bu savaş, askerleri veya yetkilileri değil, sıradan vatandaşları hedef almıştır. Bu terörist bir girişimdir, çünkü terörizm kendi siyasi planını ileriye taşımak için halkı hedef alır. Bu girişimin durması gerekir. Terörizmin hukuki olarak çevirisi, zorba girişimlerle bir ülkenin politikalarını değiştirmeye çalışmanız ya da halkı kendi politikalarını değiştirmeye zorlamanızdır. Bu tam olarak Amerika’nın yapmakta olduğu ve Pompeo’nun resmen açıkladığı şeydir; bu, terörist bir politikadır ve biz teröristlerle müzakere yapmayız” açıklamalarında bulundu. 

İran İslam Cumhuriyeti’nin BM’deki temsilcilik çalışanlarına yönelik getirilen kısıtlamalara da tepki gösteren Zarif, “Temsilcilik çalışanları ve ailelerinin maruz kaldığı bu kısıtlama, insanlık dışı bir uygulamadır” dedi. 

Söz konusu kısıtlamaya kendisi de maruz kalan İran Dışişleri Bakanı, “Bu şartların bende bir etkisi olmadı, çünkü bundan önce de bu üç alan arasında gidip geliyordum” diye ekledi. 
Avrupalıların anlaşmayı korumaya yönelik girişimleri hakkında ise Zarif, “Ben Avrupalıların anlaşmayı korumak istediklerini düşünüyorum ama maalesef hiçbir şey ödemeye ve kendi güvenlikleri için yatırım yapmaya hazır değiller” açıklamasında bulundu.   

İran Dışişleri Bakanı, Fars Körfezi’ndeki gerilimle ilgili olarak ise, “Bizim Fars Körfezi’yle bin 500 mil sahil şeridimiz var. Biz oradayız ve başkalarının o sularda bulunmakla ilişkisinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bu bölgenin güveliğini, istikrarını sağlamış bulunuyoruz ve bize göre, bu bölgenin güvenliği İran da dahil bölge ülkelerince sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Welayet News  



Yeni yorum ekle