Nijerya'da Protestolarının Bastırılmasında Arabistan'ın Parmağı Vardı

Çar, 10/07/2019 - 11:17

Nijeryalı bir gazeteci, Nijerya güvenlik güçlerinin, Şeyh Zakzaki'nin serbest bırakılmasını talep eden göstericilere yönelik şiddetli güvenlik önlemlerinin ardından, Suudi Arabistan'ın, Nijerya İslami Hareketi'ne baskı uygulamak için çok para harcadığını ifade ederek; "Suudi Arabistan, Nijerya İslami Hareketi'ni baskı altına almak için çok para ödemiştir." açıklamasında bulundu.

Welayet News - Nijeryalı gazeteci Abdullah Salih, Nijerya güvenlik güçlerinin, Şeyh Zakzaki yanlısı protestoculara saldırmasının ardından yaptığı açıklamada, "Nijeryalı milletvekilleri, protestoculara karşı baskıcı önlemler alınmasına vurgu yaptılar." dedi.

El-Alam haber ajansının bildirdiğine göre, Nijeryalı gazeteci, "Suudilerin ve Vahhabilerin ayak izleri, Nijerya’nın içişlerine müdahalede ve İslami Hareket üzerindeki baskılarda açıkça görülüyor." vurgusunda bulundu.

Nijeryalı protestocular Salı günü, Nijerya'daki Şiilerin manevi lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'nin tutukluğunun devam etmesinin ardından bu ülkenin başkenti Abuja'da gösteri düzenlediler ve Nijerya ordusu gösteriyi bastırmak için göstericilere ateş açarak protestoculardan birini şehadete eriştirdi.

Nijerya İslami Hareketi'nin kurucu Şeyh İbrahim Zakzaki, Nijerya ve komşu ülkelerde İslâm'ın yayılması için 300 medrese tesis etmiştir.  Ayrıca ülkede sağlık ve eğitim hizmetleri sunmak için yardım kuruluşları da kurmuştur. 

Fiziksel durumunun ciddi şekilde bozulmasına rağmen, şu anda tutuklu bulunan Nijerya İslami Hareketi lideri, 13 Aralık 2013'ten beri hapsedilmekte ve Nijerya hükümeti, Şeyh İbrahim Zakzaki'nin serbest bırakmasını istememektedir. 

 



Yeni yorum ekle