Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’den çekilmesinin 10 nedeni

Pa, 07/07/2019 - 09:42

Ünlü Arap analist Abdülbari Atvan, Yemen’den BAE’nin askeri güçlerinin çıkmasını analiz ederek bu ülke yetkililerini Yemen savaşından kaçmaya zorlayan nedenleri sıraladı.

Welayet News -  Birleşik Arap Emirlikleri’nin askeri güçlerini Yemen’den çekmesini analiz eden ünlü Arap yazar Abdülbari Atvan, bu gelişmeyi aşağıdaki nedenlerle ilişkilendirdi:

1. Yemen ordusu ve halk komitelerinin koalisyon üyesi ülkelerin içlerine kadar genişleyen saldırıları ve bu ülkelerde toplumsal memnuniyetsizliklerin artması.

2. Yemen ordusu ve halk komitlerinin kendi güçlerini takviye etmesi, bilhassa füze, İnsansız Hava Araçları alanında gelişmiş silahların elde edilmesi ve Suudi koalisyonun hava gücünü sahne dışına itip etkisiz hale getiren etkin caydırıcılığın başarıyla sağlanması.

3. Yemenlilerin Arabistan ve BAE’de sahip oldukları hedefler rezervi. BAE ve Arabistan’ın derinliklerinde 400’e aşkın nokta Yemen ordusu ve halk komitlerinin isabeti yüksek balistik füzeleri ve İHA’larının hedefinde bulunuyor.

4. Yemen karşıtı Suudi liderliğindeki koalisyonun milyarlarca dolarla kurduğu kara ve hava savunma sisteminin çökmesi. 6 milyon dolara mal olan patriot sistemi Yemenlilerin 1500 dolarlık füzesinin karşısında güçsüzdür ve Arabistan’ın çoğu havaalanı tehditle karşıkarşıyadır.

5. Yemenlilerle BAE’liler arasındaki irtibat kanalının bir takım gayri aleni anlaşmalara neden olması. Yemenlilerin Ebu Dabi ve Dubay’i havaalarına yönelik saldırıları durdurması karşılığında BAE’li güçlerin Yemen’in kuzeyinden çıkması ve güneyinde kalması bu anlaşmaların en bariz örneğidir. Abha, Riyad ve Cidde havaalanlarına ulaşan füzeler Dubay’i ve Ebu Dabi’ye de ulaşabilir.

6. Savaştan yana olmayan Şarce, Dubay ve Rasulhayme gibi emirliklerde rahatsızlığın artması. Her ne kadar bu rahatsızlık ortaya çıkmış değildir fakat savaşın hiçbir kazanım veya siyasi çözüm olmaksızın beşinci yılına girmesi onu ortaya çıkaracaktır.

7. BAE’li güçlerin ağır kayıpları ve bu ülke tarihinde ilk defa hakim aileden bazı kişilerin öldürülmesi veya yaralanması.

8. Savaş meydanlarında BAE ve Suudi Arabistan müttefikleri arasında askeri koordinasyon düzeyinin düşüşü.

9. BAE’li askeri yetkililerin Arabistan ordusunun gelişmiş askeri techizatlara rağmen savaş meydanlarına katılmamasından rahatsızlık duyması.

10. BAE’nin Libya, Afrika Boynuzu hatta Afganistan ve Kosova gibi dünyanın diğer bölgelerindeki müdahalelerinin kapsamını genişletmesi. Bu muhaleler BAE’li yetkililerin omuzunda ağır bir yük olmuştur.

alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle