BAE’nin Ömer el-Beşir’in devrilmesindeki rolü ifşa oldu

Cu, 05/07/2019 - 11:38

Batılı bir diplomat, BAE’nin Sudan Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Daire Başkanı’yla işbirliği yaprak bu ülkenin Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesinde yer aldığını açıkladı. 

Welayet News - Sudan Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Daire Başkanı Salah Kuş’un Birleşik Arap Emirlikleri’yle işbirliği yapmak suretiyle El Beşir’in deverilmesinde yer aldığı belirtildi.

Reuters Haber Ajansı hazırladığı bir raporda şöyle diyor: Salah Kuş geçtiğimiz 10 Nisan’da El Beşir’in görevden azledildiği gece El Beşir’le başkanlık sarayında bir araya geldi ve savunma bakanlığı etrafındaki gösterilerin kontrol altına aldığına dair ona güvence verdi. Daha sonra El Beşir uykuya daldı ama uykudan kaltığında Kuş’un kendisine ihanet ettiğini farketti. Ordu güçleri sarayı kuşatmış ve El Beşir’i göz altına almışlardı. Daha sonra da ordu subayları El Beşir’e, “savunma bakanı, ordu komutanları, istihbarat dairesi ve polisten oluşan yüksek güvenlik komitesinin ülkede durum kontrolden çıktığı için seni azletme kararı aldıklarını” söylediler.

Rapora göre, El Beşir ve Ebu Dabi arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginlik Sudan İstihbarat Dairesi’nin El Beşir’in devrilmesi için harekete geçmesinin asli nedeniydi.

El Cezire Haber kanalının bildirdiğine göre, raporda bazı kaynaklara dayanılarak, BAE’nin Sudan’a milyarlarca dolar yardım etmiş olmasına rağmen Ebu Dabi ile önemli ilişkilerin El Beşir tarafından kötü yönetilmesi neticesinde BAE’nin ekonomik krizle boğuşan Sudan’dan desteğini çektiği belirtiliyor.

Raporda ayrıca, El Beşir’in devrilmesinden kaç hafta sonra Salah Kuş’un siyasi tutsaklarla ve Sudan’ın muhalif gruplarıyla görüşerek, onlarla Ebu Dabi ziyaretinden yeni döndüğünü ve BAE’nin kendisine yakıt ihtiyacını giderme ve ekonomik yardım sözü verdiğini paylaştığına işaret edilerek, Kuş’un bu nedenle siyasi tutsaklardan Sudan’da yeni hükümetin kurulmasına yardım etmelerini istediği söyleniyor.

Reuters ayrıca, bazı kaynaklara dayanarak Salah Kuş’un darbeden kaç gün önce BAE İstihbarat Dairesi’nin kimi yetkilileriyle telefon görüşmesi yaparak onları gelecek günlerde yaşanacak olaylar konusunda bilgilendirdiğini belirtiyor.

Batılı bir diplomat, “BAE geçtiğimiz Şubat ayının ortalarında Salah Kuş’a, El Beşir’in onurlu bir şekilde kenara çekilmesini önerdi ancak El Beşir öneriyi kabul etmedi ve bu da onun devrilmesiyle sonuçlanan çıkışlara zemin hazırladı” dedi. 

Welayet News

Tags: 


Yeni yorum ekle