Haşdi Şabi'nin Irak'taki Geleceği

Sa, 02/07/2019 - 18:33

Irak hükümeti 10 maddelik bir talimat ile Haşdi Şabi'nin Irak Silahlı Kuvvetlerine katılacağı ve böylece klasik ordunun bir parçası haline geleceğini bildirdi.

Welayet News - Halk Seferberlik Güçleri Haşdi Şabi Irak'ın büyük mercii Ayetullah Sistani'nin fetvası ile IŞİD terör örgütünün, Irak'ın farklı bölgelerindeki saldırılarına karşılık verilmesi için kurulmuştu.
Haşdi Şabi Irak ordusunun teröristler ile mücadelesinde etkili rolü olmuştur. Hatta Irak klasik ordusundan daha etkili olduğu da söylenebilir. Çünkü Irak ordusu zaten Amerika'nın siyasetleri yüzünden pratikte zayıflamış ve performansı düşük bir kurum haline getirilmişti.
IŞİD'in dağılmasının Batı-Siyonist ve gerici Arap ülkelerin lehine olmadığından dolayı, Haşdi Şabi'ye yönelik muhalefet başladı ve fırkacılık ve yağmacılık gibi suçlamalara maruz kaldı. Böylece Haşdi Şabi gibi etkin bir halk gücün yıkılarak, dağıtılmak istendi.
Buna karşın Irak hükümeti iki etapta, Haşdi Şabi'nin Irak Silahlı Kuvvetleri içine alınmasına vurgu yaparak bu örgütün iptal edilmesine karşı çıkıp, Haşdi Şabi'ye ne kadar güvendiğini ve bu örgütün ne kadar etkin olduğunu göstermiş oldu.
İlk olarak eski Irak Başbakanı Haydar El İbadi hükümeti Mart 2018'de Haşdi Şabi'nin Irak'ın klasik ordusuna entegre olmasını istedi. Haydar el İbadi'nin talimatında Haşdi Şabi güçleri için de ordu personeline eşit olarak maaşların Irak Savunma Bakanlığı tarafından bağlanması, bu güçlerin de askeri kurallar çerçevesinde faaliyet göstermesi ve de askeri üniversiteler ve enstitülerde çalışması istenmişti.
Şimdi ise bir kez daha Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi 10 maddelik bildirisinde Haşdi Şabi'nin Irak Silahlı Kuvvetlerine dahil olacağına vurgu yaptı. Bu arada Abdülmehdi ve El İbadi talimatı arasında farklılıklar olduğunu söylememiz gerekiyor.
İlk fark, iki talimatın verilmesinin zamanlamasıdır. El İbadi Irak Parlamento Seçimleri eşiğinde Haşdi Şabi'nin Orduya entegre olması emrini verince seçimlerde şaibe oluşturdu. Ancak Abdülmehdi, Haşdi Şabi'nin yapıcı performansını ve Irak milli çıkarlarını göz önünde bulundurarak görevinin ilk yılında böyle bir talimatı verdi.
Bu talimatlar arasındaki ikinci fark ise talimatların içeriği ile ilgilidir. Abdülmehdi'nin talimatında Haşdi Şabi'nin lağvedilmesi söz konusu değildir. Böylece bu halk örgütünün orduya katılıp Silahlı Kuvvetler Komutanlığı tarafından seçilecek başkana bile sahip olacağı öngörülmektedir. Aynı zamanda Haşdi Şabi için askeri yapılanmadan da söz edilmektedir.
Başka bir nokta da Haşdi Şabi'nin genel olarak siyasi faaliyetlerden men edilmemesidir. Sadece askeri yapı çerçevesinde siyasi faaliyetten sakındırılmıştır. Yani Haşdi Şabi orduya katılmak istemezse siyasi faaliyetlerine de devam edebilir. Halbuki Haşdi Şabi'ye karşı çıkanlar bu örgütün üyelerinin siyasi faaliyetlerden bile mahrum bırakılmasını istiyor.
Tabii El İbadi ve Abdülmehdi'nin talimatlarında benzerlikler de göze çarpmaktadır. Bu benzerliklerin en önemlisi Haşdi Şabi'nin IŞİD ile mücadele ve güvenliğin sağlanmasında yapıcı rolüne vurgu yapılmasıdır. Bunlara ilaveten iki talimatta da Haşdi Şabi'nin Irak silahlı kuvvetlerinin ayrılmaz bir parçası olduğu ifadesine yer verilmiştir.
Haşdi Şabi'nin Irak Silahlı Kuvvetlerine katılması bu örgütü daha da güçlendirip muhaliflerin her türlü siyasi suiistimalinin de önünü kesecektir.
Önemli olan bir başka nokta da Irak halkının şimdiye dek iç ve dış karalama kampanyalarının etkisi altında kalmadan Haşdi Şabi tarafından desteklenen El Fetih listesindeki adaylara Mayıs 2018 Parlamento seçimlerinde oy vermekle bu örgüte güvendiklerini göstermiş olmasıdır.

 



Yeni yorum ekle