Irak, ABD’nin İran’a Karşı Eyleminin Yeri Olmayacak

Çar, 26/06/2019 - 11:55

Irak, Amerika Birleşik Devletlerin Irak’taki üslerini komşularına ve İran’a karşı kullanmalarına izin vermiyor.

Welayet News - Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, CNN'e verdiği demeçte, "Irak üslerinin İran'a karşı kullanımı, Irak hükümeti ile ABD arasındaki anlaşmanın bir parçası değil." dedi.

Berhem Salih; "ABD, İran ile savaşı başlatmanın çok kolay olduğunu bilmeli, ancak savaşı sonlandırmak çok zor." diye belirtti.

Salih ayrıca ABD'nin yaptırım politikalarına atıfta bulunarak şöyle dedi: "Irak 1990'larda yaptırımlar nedeniyle ciddi bir şekilde zarar ve sıkıntı içindeydi ve bu yaptırımların Irak toplumundaki yıkımı hala devam ediyor."

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih; "Irak, hiçbir şekilde Amerika Birleşik Devletleri'nin komşu ülke İran'a saldırmak için ülkedeki üslerini kullanmasına izin vermeyecek." diye tenkitte bulundu.

Salih bu konuda yaptığı açıklamada; "Toprağımızın İran da dahil olmak üzere komşularımızın hiçbirine düşmanca davranılma üssü olmasını istemiyoruz." dedi.

Berhem Salih ayrıca; "Bu, kesinlikle Irak hükümetinin ABD ile olan anlaşmasının bir parçası değil." diye belirtti. 

Salih, 1990’lardaki Irak’a yönelik yaptırımları hatırlatarak açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu yüzden, yaptırım altında olan İran halkıyla dayanışma duygusu içindeyiz. Bu politikanın (yaptırım faktörünün), siyasette bir değişikliğe yol açıp açamayacağı ve amaçlanan davranışa ulaşıp ulaşamayacağı sorulmalıdır. Nükleer anlaşma bölgedeki, Avrupa'daki ve dünyadaki birçok ülke tarafından geçmişi bırakıp ileriye dönük olarak hoş karşılandı. Bu anlaşmayla ilgili sorunlar varsa, o zaman görüşülmeli ve müzakere edilmelidir. Bu anlaşmanın ortadan kaldırılması tüm bölge için felakete yol açabilir."

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih; "Herkes İran'ın Irak'taki etkisinden bahsediyor, ancak Irak'ın da İran'daki etkisi de önemlidir. Necef'in Şii İslam'ın merkezi olduğunu ve Necef'in İran'daki etkisinin hafife alınmaması gerektiğini unutmayın. İki ülkenin halkı bir arada yaşadılar ve binlerce yıllık sosyal, kültürel ve ekonomik bağlar iki ülkeyi birbirine bağladı." diye ifade etti.

Salih, CNN'nin ABD’nin Haşdi Şabi'yi suçlama ithamı üzerine sorduğu soruya ise;"Irak hükümetinin, Haşdi Şabi'nin komutanları da dahil olmak üzere ana siyasi partilerin onayladığı bir politikası var. Bu güçler başbakanın emri altındadır ve Irak'taki ABD birlikleri, Irak kuvvetlerinin IŞİD ve diğer terör gruplarıyla mücadele etmesine yardımcı olmak için Irak hükümeti tarafından davet edildi. Onlara yapılan herhangi bir saldırı Irak hükümetine karşı bir eylemdir ve biz buna karşı mücadele ediyoruz. Durumu istikrarsızlaştırmak isteyen bazı marjinal gruplar olabilir, ancak Irak'ta hükümet ve siyasi liderlik buna gerçekten izin vermemektedir." dedi.

Bu sözler, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz Pazartesi günü akşamı İran’ı müzakere masasına geri getirmek için  

İran halkına karşı yaptırımlar uygulayan yeni bir yürütme emri çıkardığı zaman ifade edildi.

 



Yeni yorum ekle