ABD, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı

Ct, 22/06/2019 - 09:11

Birleşmiş Milletler’deki (BM) diplomatik kaynaklardan öğrenilen bilgiye göre, ABD’nin BM misyonu, Güvenlik Konseyini İran konusunda pazartesi günü kapalı oturum yapmaya çağırdı.

Welayet News - ABD’nin BMGK’nin dönem başkanı Kuveyt’e gönderdiği resmi talepte, ABD’nin konseyi geçen hafta Umman Körfezi’nde iki tankere yönelik saldırı hakkında ve son gelişmeleri aktarmak için konseyde toplantı istediklerini belirttiğini aktardı.

Umman Körfezi’nde geçen hafta iki büyük petrol tankerinde patlamalar olmuştu. Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak, İran’ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı’na nakledilmişti.

ABD ile İran arasındaki gerginlik, İran Devrim Muhafızları Ordusunun, perşembe günü Umman Körfezi’ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuh Mubarek kenti sahilinde “İran hava sahasını ihlal eden” ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA’nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünün" duyurulmasıyla iyice tırmanmıştı.

Bu arada Amerika'da Temsilciler Meclisi ve Kongre'de, Trump'a İran'la her türlü askeri çatışmadan uzak durulması yönünde uyarılar yapılırken Rusya ve BM gibi ülkeler ve kuruluşlar da,  ABD'nin bölgeyi kaosa sürükleyecek askeri girişimlerden uzak durmasını istediler.

İran'ın çeşitli hükümet ve askeri yetkilileri ise ülkenin hava sahasının ihlalinin "İran İslam Cumhuriyeti'nin kırmızı çizgisi olduğu"nu bildirmekteler.

Tags: 


Yeni yorum ekle