Almanya'dan Suudi Rejime 500 Milyon Dolarlık Askeri Teçhizat

Pt, 17/06/2019 - 09:33

Alman silah ihracatına ilişkin son bir raporda, Almanya'nın 2018'de Suudi Arabistan'a yaklaşık 500 milyon dolarlık askeri teçhizat sattığı ortaya çıktı.

Welayet News - Alman silah ihracatına ilişkin son bir raporda, Almanya'nın 2018'de Suudi Arabistan'a yaklaşık 500 milyon dolarlık askeri teçhizat sattığı ortaya çıktı.

Halbuki, Almanya'nın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda feci bir şekilde öldürülmesinden sonra bir süre silah satışını durdurduğu bildirilmişti.

Almanya, ABD, İngiltere ve Fransa,  Suudi koalisyonuna silah temin eden başlıca tedarikçi ülkelerdir. 

Uluslararası kuruluşlar ve insan hakları kuruluşları defalarca Suudi Arabistan ve BAE'ye yapılan silah ihracatını durdurmak için Almanya, ABD, İngiltere, Fransa ve Suudi ittifakını destekleyen diğer ülkelere silah satışı durdurmaları için çağrıda bulundular.

Suudi koalisyonu bu silahları Yemen halkını öldürmek için kullanıyor.

Bu arada Belçika hükümeti FN Herstal ve CMI isimli iki silah satıcısı şirketin ihracat ruhsatlarını iptal etme karar aldı.

Arap ülkeleriyle ticaret anlaşmaları bulunan bu iki şirket için alınan kararın, özellikle Suudi Arabistan’ın temel haklar konusuna tam olarak saygı göstermemesi nedeniyle alındığı belirtildi.

Aynı şekilde Suudi Arabistan güvenlik güçleri için hafif zırhlı araçları donatmak için üretim yapan CMI Defense’ın silah ihracat lisansları da iptal edildi.

 



Yeni yorum ekle