ABD: Arabistan'a Silah Satışı İran İçin Bir Mesajdır!

Per, 13/06/2019 - 08:27

Trump yönetimi, siyasi-askeri ilişkilerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı R. Clarke Cooper, Amerika Meclisi Dışişleri Komitesinde, Amerika Başkanı’nı Donald Trump’ın kongrenin izni olmadan Suudi Arabistan’a silah satışı kararını savunacak.

Welayet News - CBS televizyon kanalında Clark’ın önceden hazırladığı cevaplardan bir kısmı yayınlandı ve Clark Cooper şu iddialarda bulundu: ‘Satış sözleşmelerinin amacı ve bu eylemin gerekliliğini gösteren onaylar, Amerika’nın müttefiklerinin İran tarafından oluşturulan bölgesel tehditle mücadele edebilmeleri için zorunlu olan askeri ihtiyaçları karşılamaktır. Amaç, müttefiklere güvence vererek ikili ilişkileri güçlendirmek ve rakiplere karşı stratejik üstünlüğü korumaktır.

Bizim İran’a karşı duruşumuz aynı şekilde ortaklarımızın askeri kabiliyetlerini arttırmaya dayalıdır. Elbette askeri gerilimi arttırmak istemiyoruz ama İran’a, Amerika’nın bölgesel ortaklarının yanında durduğu yönünde açık bir mesaj veriyoruz. Bu konular, Amerika’nın onların istediği gibi bir müttefik olarak kalmaya devam edeceğini kanıtlamaktadır.’

Cooper bu iddiaları, Cumhuriyetçi Senatör Todd Young, Demokrat Parti’nin Senatörü Chris Murphy’nin hazırladığı ve her iki tarafın da desteklediği Suudi Arabistan’a silah satışlarını sınırlandırma planının yakın zamanda Senato’ya sunulacağı bir durumda yaptı.

Hatırlatmak gerekir ki, Trump hükümeti İran’la gerginlik nedeniyle, “Acil durum” ilan ederek, kongre komitelerine Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’e yapılan 22 silah anlaşmasını uygulamalarını söyledi. Trump hükümeti acil durum ilan ederek, “Silah İhracatı Kontrol Kanunu” uyarınca kongrenin onayını almadan bahsedilen ülkelere silah gönderebilir.



Yeni yorum ekle