İran'a Yaptırımlar Irak’taki Dengeyi Çökertebilir

Cu, 31/05/2019 - 12:35

Türk diplomat Fatih Yıldız 9 Mayıs Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Amerika tarafından İran’a yapılan tek taraflı yaptırımların Irak’taki dengeyi çökertebileceğini söyledi.

Welayet News - Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Middleist Haber Ajansına verdiği özel röportajda, Irak’ın İran’a yakıt ve elektrik açısından bağlı olduğuna değinerek “Halk burada yaptırımların yaz aylarında enerji krizine yol açabileceğinden endişe duyuyor” dedi.

Fatih Yıldız, halkın geçen yıl kamu hizmetlerinden memnuniyetsizliği nedeniyle Basra’da düzenlediği protestolara değinerek şunları söyledi: ‘Bu olay, geçen yıl burada gerçekleşen protestoların tekrarlanmasına neden olabilir.’

Basra'da birkaç ay süren gösterilerde protestocular hükümet binalarına saldırıp yakmışlardı.

Irak Enerji Bakanı nisan ayında yaptığı açıklamada, ülkesinin İran'dan ithal ettiği yakıt için hiçbir alternatifi olmadığını söyledi.

Amerika hükümeti 28 Mart 2013'te Irak'ı İran’a uygulanan enerji yaptırımlarından 90 gün muaf tuttu. Trump hükümeti üç ay önce de Irak'ı bu yaptırımlardan muaf tutmuştu. Irak’ın yeni muafiyeti 28 Haziran'da sona eriyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, hükümetin henüz İran'ın petrol ve enerji sektörüne uygulanan yaptırımlardan Irak'ı muaf tutup tutmayacağına karar vermediğini söyledi.

Morgan Ortagus şu ifadelerde bulundu: ‘Pompeo (ABD Dışişleri Bakanı) 18 Mart’ta Irak’ın [İran ile] mali işlemlerinde 90 günlük bir muafiyeti uygun gördü. Bu muafiyetlerin yakıt alanında değil, elektrik alanında olduğunu hatırlatmanın önemli olduğunu düşünüyorum, ancak dışişleri bakanı bu konuda uzatma kararı almadı.’

Analistler, Amerika hükümetinin bu muafiyeti 28 Haziran'a kadar uzatmayacağını tahmin ediyor.

Bu yaptırımlar, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın, bu ülkenin "Kapsamlı Ortak Eylem Planı" na (Nükleer Anlaşmaya) katılımını sonlandırmasından sonra uygulandı.

Amerika hükümeti yaklaşık bir yıl önce Trump’ın emriyle (8 Mayıs 2018’de) bu anlaşmadan çıktı ve bu anlaşmaya ilişkin nükleer yaptırımların tümünü 90 ve 180 gün içinde iki kez yeniden uyguladı.

Washington, Türkiye ve Irak da dahil olmak üzere çeşitli ülkeleri İran’a uygulanan yaptırımlar doğrultusunda, herhangi bir petrol ve doğal gaz ithalatından vazgeçmeye çağırdı.

Yıldız röportajının başka bir bölümünde şunları söyledi: ‘Ankara, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi tarafından yönetilen Irak teknokratik hükümetini destekliyor.’

Abdülmehdi ve Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih iki hafta önce Ankara'ya gitti. Abdülmehdi'nin Ramazan'dan sonra da Tahran'a seyahat etmesi planlanıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle