Amerika: İran’a baskılar devam edecek

Per, 30/05/2019 - 10:46

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Washington yönetimi İran İslam Cumhuriyeti’ne azami baskı politikasını sürdüreceğini açıkladı.

Welayet News - Mehr haber ajansının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus, beyaz sarayın İran’a baskıları attırma amacı Tahran yönetimini müzakere masasına çekmek olduğunu, Amerika İran İslam Cumhuriyeti ile yeni ve geniş kapsamlı bir anlaşma yapmak istediğini ileri sürdü.

Bu arada Tahran’ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Riabekov, Amerika yönetimi İran’ı teslim olmaya zorlayamayacağını belirtti.

Riabekov, eğer Amerikalı yetkililer baskı ile İran İslam Cumhuriyeti’ni teslim olmaya zorlayabileceklerini düşünüyorsa, büyük hata yapmış olurlar, ifadesini kullandı.

Amerika yönetimi Bercam nükleer anlaşmasından çekildikten sonra İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik baskılarını arttırdı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Amerika baskı uygulayarak İran’ı dize getiremeyeceğini, bu mücadeleden İran zaferle çıkacağını açıkladı.

Riabekov ayrıca Avrupalı yetkililerin İran ile ticarette INSTEX adı ile anılan özel mali kanalına değinerek, Moskova yönetimi AB’den İran ile mali mekanizmayı şeffaflaştırmasını ve Rusya’nın da bu mekanizmadan yararlanmasını güvence altına almasını istediğini belirtti.

AB 31 Ocak 2019’da bu kanalı açtığını ilan etti, ancak bu kanal şimdiye kadar hayata geçirilemedi.

Tags: 


Yeni yorum ekle