Ensarullah'ın Mütecaviz Koalisyona Mesajı ve Sonuçları

Per, 23/05/2019 - 16:00

Batılı askeri endüstrileri uzmanlarının bildirdiğine göre, Ensarullah gelişmiş İHA'ların üretimi için 300 ile 1000 dolar arasında harcama yapıyor; ki bu rakam, koalisyonun onları devirmek için kullandığı füzelerle (biri 4 milyon dolar değerinde olan Patriot füzesi dahil) karşılaştırıldığında naçiz ve çok az düzeyde kalıyor. 

Welayet News - Arap dünyasının seçkin analistlerinden olan Abdulbari Atvan, Ray el-Yevm gazetesindeki baş makalesinde, Ensarullah Hareketi'nin yükselen İHA gücünü ve Yemenli güçlerin İHA saldırının sonraki hedefi konusunda analizde bulundu. Atvan, kaleme aldığı yazıda şunları dile getirdi: 

Yemen Ensarullah Hareketi'nin 7 İHA'nın 1000 kilometreden fazla uçarak Riyad'ın batısındaki iki Suudi petrol rafinerisini başarılı bir şekilde hedef alması sonucu, bu hareketin kısa süre zarfında saldırı yeteneklerindeki gelişiminin kalitesi ve bir sonraki hedefinin kimliği ile veya daha iyi bir ifadeyle yeni sürprizlerle ilgili soru veya sorular ortaya çıkıyor. 

Ensarullah Hareketi son haftalarda balistik füzelere odaklandı ve Cidde'deki el-Melik Abdulaziz havaalanı ve Riyad'daki el-Melik Halid gibi Suudi Arabistan'ın içlerinde yer alan hedeflere saldırmak için 218 füze attı. Kullanılan en belirgin füzeler 2017 yılında Kızıldeniz'de bir rafineriyi hedef alan Burkan MH idi ve ayrıca, modern Bedir-1 füzeleri, birkaç gün önce Cizan'daki El-Melik Faysal üssü için kullanıldı ve bu yere geniş çaplı zarar verdi. 

Suudi liderliğindeki koalisyon üyelerinin Yemen’e karşı endişelenmesini ve koalisyonun batılı ittifaklarının kaygılarını da uyandıran son gelişme, 100 kg ağırlığındaki patlayıcıları taşıyabilecek dev bir İHA'nın varlığının duyurulmasıydı. Bu hava aracı, hava savunma sistemlerini şaşırtmak için yüksek ve alçak irtifalarda yüzlerce kilometre yol alabiliyor ve hedeflerine ulaşarak, onları yüksek hassasiyetle havaya uçuruyor. Bu tür İHA'ların en tehlikelisi "Kasif 1" ve "Semad 3" olanlarıdır. 

Gafil avlamanın büyüğü, bu yılın başında Ocak ayında meydana gelen ve petrol tesislerine saldırıdan önce, Ensarullah İHA'ları Lahad eyaletindeki el-Anad stratejik askeri üssüne hedef almasıydı. Bu saldırıda, Abdurabbu Mansur Hadi'nin başkanlığındaki müstafi ve firari hükümetinin orada bunan birkaç generali de dahil, onlarca kişi öldürüldü ve yaralandı. 

Geçtiğimiz gün, Suudi-BAE koalisyonu sözcüsü el-Maliki, Ensarullah Kuvvetleri'nin Necran kentinde  hayati bir tesisi İHA saldırısıyla hedef aldığını ve ciddi derecede zarar verdiğini duyurdu. Ancak bu saldırı sonucu oluşan maddi zayiatın büyüklüğünü ve ölü sayısını açıklamadı. 

İlk aşamada bir kilometreden fazla yol alamayan ve patlayıcı taşıyamayan bu tip İHA'ların gelişim seviyesi hakkında birçok spekülasyon vardı. Daha sonra patlayıcı savaş başlıkları taşıyabilmesinin yanı sıra, binlerce kilometre yol alabilen devasa bir uçak haline geldiler. 

Ensarullah hareketi bu tür tehlikeli silahları kontrol etmek için "İHA Hava Birimi"ni kurdu. Suudi koalisyonu sözcüsü, Sanaa ve kuzey illerinde bu tip İHA'ların üretim tesislerinin koalisyon uçakları tarafından hedef alındığını belirtti. 

Bu İHA'ların Yemen'in yerli üretimi olduğu ve Yemenlilerin gücü olduğu belirtiliyor ve İHA'ların İran'dan veya Lübnan'dan (Hizbullah'tan) Yemen'e getirildiği söylentileri ise reddediliyor. 

Çok daha önemli olan soruya geri dönelim: bir sonraki ölümcül silah ne ve neresi için ölümcül olacak? Petrol boru hatları veya rafineriler, hatta Körfez limanları veya Kızıl Deniz gibi bir askeri veya petrol ekonomisi mi hedef olacak? 

Birkaç gün önce Ensarullah'a bağlı Yemen Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, Suudi Arabistan'da, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ve Yemen'de 300 başka hedefin belirlendiğini ve Yemen'e karşı savaş devam ederse yakın gelecekte bunların hedef alınacağını belirtti. 

alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle