Suriye ordusundan İdlib'de tek taraflı ateşkes

Pa, 19/05/2019 - 16:58

Suriye ordusunun, Soçi mutabakatı uyarınca İdlib'deki silahlı militanlara yönelik saldırılarını durdurduğu açıklandı. Rusya'dan yapılan açıklamada, 'militanların saldırılarının sürdüğü' vurgulandı.

Welayet News - Suriye’de son günlerde gözlerin çevrildiği İdlib konusunda Rusya’dan açıklama geldi. Suriye ordusunun, ‘bölgedeki militanların saldırılara devam etmesine karşın’ İdlib’de ateşi tek taraflı olarak durdurma kararı aldığı belirtildi. Rusya’nın Suriye’de çatışan tarafları uzlaştırma merkezinin yetkililerince yapılan açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin silahlı güçleri, 18 Mayıs 00:00’dan itibaren İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde ateş etmeyi tek taraflı olarak durdurmuştur” denildi.

‘MİLİTANLAR, MUTABAKATLA YASAKLANAN SİLAHLARI KULLANIYOR’

Açıklamada, “Bununla birlikte, Hama, Lazkiye ve Halep’te militanlar, hükümet güçleri ve sivillerin bulunduğu alanlara ateş açmaya devam etmektedir” bilgisi de yer aldı. Sputnik’in aktardığı açıklamada, militanların sadece 18 Mayıs’ta çatışmasızlık halini 13 defa ihlal ettiği, Astana süreci ile Soçi Mutabakatı kapsamında kullanımı yasaklanan havan topları ve roket sistemlerini kullandığı, militanların ateş açması sonucu üç Suriye askerinin yaralandığı belirtildi.

TÜRKİYE MİLİTANLARA GARANTÖR OLMUŞTU

Rusya ve Türkiye’nin geçen yıl eylül ayında Soçi’de imzaladığı mutabakat, Suriye ordusunun İdlib’in kontrolünü geri almak için topyekûn bir saldırı düzenlememesi karşılığında militanların ağır silahları ile birlikte silahsızlandırılmış tampon bölgeden çekilmesi gerekiyordu. Rusya anlaşmanın Suriye tarafına, Türkiye de militanlara garantör olmuştu. Ancak çekilme için konulan mühlet 15 Ekim 2018’de dolarken, militanların büyük kısmı çekilmemişti. Dahası, İdlib 2019 yılının ilk haftalarında El Kaide’nin eski Suriye kolu olan Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ- eski el Nusra) kontrolüne geçmişti.

Rus yetkililer bir yandan Türkiye’nin sahada militanlara garantör olarak üstlendiği rolün ‘kolay olmadığını’ söylüyor, bir yandan da İdlib’deki radikal militanlara ‘sonsuza dek’ tahammül edilmeyeceğini vurguluyordu. Son haftalarda ise Suriye ordusu, İdlib’in güneyindeki bazı militanların Suriye ve Rus mevzilerine saldırması sonrası operasyon başlatmış ve bazı köylerin kontrolünü geri almıştı.



Yeni yorum ekle