İran'a Karşı 120 Bin Asker İddiası

Sa, 14/05/2019 - 16:29

İran üzerindeki baskıyı giderek artıran Donald Trump yönetiminin, Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi de içeren bir askeri plan üzerinde çalıştığı öne sürüldü.

Welayet News - İran üzerindeki baskıyı giderek artıran Donald Trump yönetiminin, Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi de içeren bir askeri plan üzerinde çalıştığı öne sürüldü. New York Times gazetesi, ulusal güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde, planın geçen hafta Trump’a sunulduğunu yazdı.

‘İŞGAL DEĞİL CAYDIRMA AMAÇLI’

Habere göre, Savunma Bakanı vekili Patrick Shanahan, planı geçen perşembe günü Trump’ın üst düzey askeri yardımcılarına sundu. Haberde, 120 bin askerin ‘İran’dan gelebilecek bir saldırıya’ veya ‘nükleer silah geliştirme girişimine’ karşı caydırıcı amaçla gönderilmesinin düşünüldüğü, işgalin söz konusu olmadığı öne sürülüyor.

IRAK İŞGALİNDEKİ SAYIYA NEREDEYSE EŞİT

120 bin asker, ABD’nin 2003’teki Irak işgali için bölgeye gönderdiği asker sayısına neredeyse eşit.

İddiaya göre, bu saldırganca girişim, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın liderliğindeki ekip tarafından planlanıyor. Kariyeri boyunca İran’a karşı şahin tavrıyla tanınan Bolton, son olarak USS Abraham Lincoln uçak gemisinin İran Körfezi’ne gönderildiğini açıklayan isimdi. Bolton, “ABD İran rejimiyle savaş arayışında değil ama bir saldırıya tamamen hazırlıklıyız” demişti.

Donald Trump, başkanlık kampanyasının ilk günlerinden bu yana, selefi Barack Obama’yı İran’a yumuşak davranmakla suçlamıştı. Beyaz Saray’a geldikten sonra hem İsrail’le hem de İran’ın bölgesel rakipleri olan ve Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez ülkeleri ile sıradışı biçimde yakın ilişkiler kuran Trump, tarihi nükleer anlaşmadan çekilmiş ve İran’a karşı yeni yaptırımları devreye sokmuştu.

Gazete Duvar

Tags: 


Yeni yorum ekle