İranlı Yazardan Ruhani'ye Sert Eleştiri: Mücadele Etmek İçin Hangi Adımları Attınız?

Sa, 14/05/2019 - 15:06

Hüseyin Şeriatmedari, Ruhani’nin birkaç gün önce cumhurbaşkanının yetkisi olmadığı yönüne yaptığı konuşmaya tepki gösterdi.

Welayet News - Hüseyin Şeriatmedari, Ruhani’nin birkaç gün önce cumhurbaşkanının yetkisi olmadığı yönüne yaptığı konuşmaya tepki göstererek Keyhan Gazetesinde bir yazı yazdı:

Gerekli yetkiniz vardı ama…!

Sayın Cumhurbaşkanı! Herhangi bir sorunu çözmek için hangi tasarıyı meclise sundunuz ya da hangi kararı aldınız da yeterli yetkiye sahip olamamanız bu kararın uygulanmasının durmasına neden oldu?! Örneğin, dizginlenemeyen pahalılık, enflasyon, işsizlik vs ... ile mücadele etmek için hangi adımları attınız?

Hüseyin Şeriatmedari, Ruhani’nin birkaç gün önce cumhurbaşkanının yetkisi olmadığı yönüne yaptığı konuşmaya tepki göstererek Keyhan Gazetesinde bir yazı yazdı:

Hüseyin Şeriatmedari tarafından kaleme alınan yazıda şu ifadeler yer aldı:

Sayın Ruhani, bir grup siyasi aktivistin katılımıyla düzenlenen iftar programında, hükümetin henüz çözemediği mevcut sorunlarla mücadele etme konusundaki sorumluluklarına değinmeksizin, bu sorunların temel sebebinin cumhurbaşkanının yetkisinin olmaması olduğunu söyledi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Hükümete sorular sorulduğunda ve taleplerde bulunulduğunda, diğer taraftan, hükümetin söz konusu alanlarda ne kadar söz sahibi olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir: Örneğin, dış politika, kültür veya siber alanda hükümetten bir talepte bulunulduğunda, hükümetin bu alanlarda ne kadar yetki sahibi olduğuna bakmamız gerekir. Cumhurbaşkanının yetkisi dahilinde hükümetten talepte bulunulmalıdır.’

 Bu konuda değinilmesi gereken birkaç nokta vardır ve bunlar;

1-    Beklenti şu yöndeydi ve hala da öyle, sayın Cumhurbaşkanı genel konuşmak yerine açıkça belirtseydi, hangi sorunu çözmek için hangi adımı atmış ya da atmak istemiş de gerekli yetkiye sahip olmaması bunun gerçekleşmesine engel olmuş?! Herhangi bir sorunu çözmek için hangi tasarıyı meclise sunmuşlar ya da hangi kararı almışlar da gerekli yetkiye sahip olamamaları bu kararın uygulanmasının durmasına neden olmuş?! Bunları hükümetin karnesinde bulmak zor bir iş değil, Bismillah! Kamuoyu için en azından birkaç örneğini bize anlatın! Örneğin, dizginlenemeyen pahalılık, enflasyon, işsizlik vs ... ile mücadele etmek için hangi adımları attınız?

2-    Sayın Ruhani son kırk yıl boyunca rejimin üst düzey yetkililerden biri oldu, bu yüzden İran İslam Cumhuriyeti'nin yasal mekanizmalarından habersiz olduklarını iddia edemezler ve asıl soru şu -sizin ifadenizle- cumhurbaşkanının anayasanın verdiği sorumlulukları yerine getirmek için gerekli yetkiye sahip olmadığını bildiğiniz halde neden cumhurbaşkanlığı koltuğuna aday oldunuz?!

3-    Sayın Cumhurbaşkanına şu cümleleri hatırlayıp hatırlamadığını sormak gerekir?! Seçim kampanyalarında, “Allah’a yemin olsun, çok ama çok karmaşık olan ülkenin sorunlarının çözümü için bir yol olmasaydı aday olmazdım. Değerli kardeşlerim, bacılarım ve anahtarı çeviren herkes, gerçekten de bu kilitlerin anahtarı vardır!”

Sizin o gün ettiğiniz yeminle, cumartesi akşamı sorunların temel sebebinin gerekli yetkiye sahip olunmaması yönündeki açıklamalarınız nasıl bağdaştırılabilir?!

4-    Hadi imkânsız olmadığını varsayalım ki bu imkânsız bir şey! Siz, İran İslam Cumhuriyetinde onlarca yıl çok önemli görevlerde bulunmanıza rağmen, cumhurbaşkanının sorunları çözmek için gerekli yetkiye sahip olmadığını cumhurbaşkanı olduktan sonra yeni anladığınızı farz edelim! O zaman neden ikinci kez aday oldunuz ve yine mevcut sorunların çözümü için aynı sert sözleri tekrarladınız?!

Sayın Ruhani, Sayın Cumhurbaşkanı! Bahsedilen şeyler, birçok olaydan bazılarıdır ve bunlar bile çok açık bir şekilde sizin, yeterli yetkiye sahip olunmaması yönündeki açıklamalarınızın kabul edilemez olduğunu ve verdiğiniz sözlerin yerde kalmasının nedeninin her ne olursa olsun yine yetki eksikliği olmadığını göstermektedir! Sadece son altı yıl içinde ilerlediğiniz yola bir göz atın. Gerçekten de düşünceli eleştirmenlerin izlediğiniz yolun yıkıcı sonuçları olacağı yönündeki bütün öngörüleri gerçek oldu ama siz bu önerilerin birçoğunu sadece görmezden gelmekle kalmadınız hatta öneride bulunanlara çeşitli suçlamalarda ve hakaretlerde bulundunuz! Durum bu değil mi?

Sayın Ruhani, Allah’a yemin ederek “bütün sorunların çözümü var” şeklinde sarf ettiğiniz sözler, kabul edilir sözlerdir ve sizin de bu yolu kat etmek için gerekli yetkiniz vardı ama maalesef şu soru gündeme geliyor, “Acaba gerekli gücünüz de var mıydı?!”

Tags: 


Yeni yorum ekle