El Fuceyra Olayının Ardından Küresel Petrol Fiyat Artışı

Sa, 14/05/2019 - 10:42

Pazartesi günü borsalardaki petrol fiyatları, Orta Doğu'daki arz yönlü endişelerin etkisi altında kalarak yükselişle karşı karşıya kaldı.

Welayet News - ABD-Çin ticaret müzakerelerinin çıkmaza girmesi enerji piyasasını zorlarken, özellikle Füceyre’de iki Suudi Arabistan petrol tankerinin patlamasının ardından Orta Doğu'da ham petrolün arzının durumuyla ilgili endişeler, petrol fiyatlarının artmasına neden oldu.

Yayınlanan raporlara göre, Brent tipi ham petrolün fiyatı pazartesi günü 1,09 $ 'dan 71,71 $' a yükseldi. Amerikan petrol varillerin fiyatları ise 79 sent artışla 62.45 $ 'a yükseldi.

Suudi Arabistan, tanker gemilerinin ikisinin Birleşik Arap Emirlikleri kıyılarında hedef alınan gemiler arasında olduğunu açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Pazar günü yaptığı açıklamada, El Fuceyra yakınlarındaki dört ticari geminin saldırıların hedefi olduğunu açıkladı. Petrol ihracatı için en önemli su yollarından biri olan El Fuceyra limanı, Fars Körfezi'nin yakınında bulunmaktadır.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, böylesi olayların yaşanmasından duyduğu endişeyi dile getirerek, tam bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 22 Mayıs Pazar günü Umman Denizi'ndeki birkaç gemiye yönelik olayları üzücü ve endişe verici olarak nitelendirdi ve bu olayın kesin boyutlarının açıklığa kavuşturulması istedi. Olayların denizyolu taşımacılığı ve güvenliği üzerindeki olumsuz etkisine değinen İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, komplocuların bölgedeki istikrar ve güvenliği zedelemeye yönelik kötü niyetli girişimlerine karşı uyardı ve bölge ülkelerinin yabancı unsurların bütün girişimlerine karşı uyanık olmalarını istedi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, OPEC'te en büyük ve üçüncü büyük üreticiler sayılmaktadır.



Yeni yorum ekle