Japonya'da bir dönemin sonu: İmparator Akihito tahtı bıraktı

Sa, 30/04/2019 - 23:34

Kökleri 5. yüzyıla dayanan en eski monarşide son 200 yıldır ilk kez bir Japon imparatoru hayattayken tahttan feragat etti.

Welayet News - 85 yaşındaki Akihito, 30 yıldır oturduğu Krizantem Tahtı 200 yıldır kendi isteğiyle bırakan ilk imparator oldu.

Akihito'nun saltanatının yerel saatle gece yarısı resmen sona ermesinin ardından çarşamba itibarıyla tahtı 59 yaşındaki oğlu, Veliaht Prens Naruhito devralmış oluyor.

İmparatorluk Sarayı'nda aile üyeleri ve hükümet yetkilileri önünde düzenlenen törende tahtın önünde duran Akihito şunları söyledi:

HALKA TEŞEKKÜR ETTİ

"Bugün imparator olarak görevlerimi tamamlıyorum. 30 yıl önce tahta çıktığımdan beri imparator olarak görevlerimi halkıma derin bir güven ve saygı hissiyle yerine getirdim, bunu yapma fırsatı bulduğum için kendimi dünyanın en şanslı insanı addediyorum. Devletin simgesi rolünde beni kabul eden ve destekleyen halka en içtenlikle teşekkür ediyorum."

Yağmurlu ve soğuk havaya rağmen İmparatorluk Sarayı çevresinde büyük bir kalabalık toplandı. Akihito'yu uğurlamaya Kyoto'dan gelmiş olan bir çift "İmparator'u seviyoruz. Halk için çok çalıştı, çok düşünceli, herkese karşı nazik biri" dedi.

Akihito, Japonya'daki hakim inanış Şintoizm'in tanrıları için çeşitli tapınak ve mabetlerde dini ayinler de gerçekleştirdi.

Bildergebnis für Akihito

126. İMPARATOR
Japonya'da her imparatorun hüküm sürdüğü dönem bir isimle anılıyor. Akihito'nun gidişiyle Heisei dönemi sona erdi. Saray'ın kendi kronolojisine göre 126. İmparator olacak Naruhito'nun döneminin ismi, 'güzel uyum' anlamına gelen Reiwa olacak.

Krizantem Taht'tan inme düşüncesini ilk kez 2016'da telaffuz ederken ilerleyen yaşı ve sağlığının kötüleşmesini gerekçe gösteren Akihito, prostat kanseri tedavisi görmüş ve kalp ameliyatı geçirmişti.

HALK DESTEĞİ YÜZDE 80
Japonya'da imparatorluk makamı yönetimde sadece sembolik öneme sahip olsa da, halk arasında saltanata duyulan saygı yüksek. Anketlere göre imparatorluk ailesine halk desteği yüzde 80 düzeyinde. Ülkede özellikle kriz anlarında birleştirici rol oynayan İmparator ile eşi, 2011 yılında depremin tetiklediği tsunaminin neden olduğu Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyasyon sızıntısı sonrası felaketten etkilenen kişilerin önünde eğilmesiyle de hatırlanıyor.

BARIŞ YAPICI

Modern Japon tarihinde ilk kez bir imparatorun döneminde ülkenin herhangi bir savaşa girmemesi de Akihito'ya nasip oldu.  2. Dünya Savaşı sırasında İmparator olan Hirohito'nun oğlu Akihito, savaş suçlarıyla birlikte anılan babasının ardından savaşzedelerin yaralarını sarmak ve karanlık geçmişle ilgili üzüntüsünü dile getirmek için çabaladı, ama hiçbir zaman resmen özür dilemedi. 

SADE VATANDAŞLA EVLENDİ

Monarşiyi halka yakınlaştırmakla uğraşan Akihito, halktan biriyle evlenen ilk Japon İmparatoru oldu. Ve İmparatoriçe Michiko ile birlikte engeller ve ayrımcılıkla mücadele edenlere, felakete uğrayanlara, toplumun görmezden geldiği kesimlere el uzattı.
Japonya'nın en eski ve en büyük yabancı üniversitesi olan 'Temple University, Japan Campus'ün Asya Çalışmaları Direktörü Jeff Kingston Akihito'nun Japonya'nın 'Uzlaşma Özel Temsilcisi' ve 'Baş Avutucusu' gibi görev yaptığını belirtti.

Tags: 


Yeni yorum ekle