Suudi Veliaht ve Hafter görüşmesinin yeni ayrıntıları ortaya çıktı

Çar, 24/04/2019 - 18:39

Suud rejimine muhalif kaynaklar, Suudi Veliaht’in Libya’nın isyancı generali Hafter ile görüşmesinde Trablus’a karşı “acil ve belirleyici” askeri operasyonun başlama talimatını verdiğini ifşa ettiler. 

Welayet News - Sosyal medyada yeni dönem adlı kullanıcı hesabı, Suudi Arabistan Veliahti Muhammed bin Selman ve isyancı general Halife Hafter görüşmesinin bazı yeni detaylarını yayımladı. Bu görüşme, Libyalı isyancı generalin bu ayın başlarında Libya’nın başkenti Trablus’a başlattığı saldırıdan birkaç gün önce gerçekleşti. 

Kendisini “karar alma merkezine yakın analist ve gözlemci” olarak tanıtan bu kullanıcı hesabı, twitterde yatığı ifşaatta, “Suudi Arabistan, BAE ve Mısır tarafından desteklenen Hafter’in, Trablus’a saldırmadan bir hafta önce Arabistan’ı ziyaret ederek bu ülke kralı, oğlu ve İstihbarat Başkanı Halit el-Hamidan ile bir dizi görüşmeler tertiplediğini” yazdı. 
Habere göre, General Hafter Trablus’a karşı 4 Nisan’da başlayan askeri operasyondan bir hafta önce Suudi Arabistan’a iki gün süren bir ziyarette bulundu. Suudi liderlerle yaptığı görüşmeler Ritz-Carlton otelinde gerçekleşti. 

Trablus’a karşı başlatılan operasyonda yer alan bazı yetkililer de iki gün süren Arabistan ziyaretinde Hafter’e refaket etti. 
Habere göre, Bin Selman açıkça Hafter’den, uluslararası toplum tarafından resmen tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı askeri operasyon başlatmasını istedi. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın bu operasyon için gereken destekleri sağlaması konusunda anlaşmaya varıldı. Bin Selman, bu saldırının acil ve belirleyici olması gerektiğini vurguladı. 
Bu ünlü Suudi kullanıcı hesabı, atılan bu ön adımların İsrailli bir yetkilinin Arabistan’ı ziyaret etmesi ve Muhammed bi Selman’la görüşmesi ile irtibatlı olduğunu belirterek, yaşanan bu hareketkliliği “milletlerin iradesini yoketme ittifakında yer almak” olarak niteledi. 

Faiz Sirac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ndeki bir kaynak,  daha önce, Riyad’ın Halife Hafter’e Trablus’a askeri operasyon için kapsamlı mali destek sunduğunu açıklamıştı. Kaynağa göre, Hafter’in Trablus’a yönelik saldırısı, Suudi Arabistan’la koordinasyon içinde ve bu ülkenin talimatlarına göre başlatıldı. 
Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve aralarında Fransa ve Rusya’nın da bulunduğu bazı Batılı ülkeler Hafter’in askeri harekatını olumlu karşılardılar. Yayınlanan bazı haberlerde ise Trablus’un bombalanmasında “dost uçaklar’ın da yer aldığı belirtildi.

Welayet News

 



Yeni yorum ekle