Şemm’un-Nesim Bayramı ve Ezher ile Selefiler arası fikhi tartışma

Pt, 22/04/2019 - 15:29

Selefiler, Şemm’un-Nesim (Bahar) Bayramı’nı haram sayarken Ezher ise, sıla-i rahim delillerine dayanarak milli-dini bayramların cevazına vurgu yapıyor. 

Welayet News - Ed-Da’vetu’s-Selefiyye partisi geçmiş yıllarda olduğu gibi bu kez de Şemm’un-Nesim Bayramı’nın haram olduğuna dair bir fetva çıkartarak Mısır’ın dini grupları ve cerayanları arasında yeni bir ihtilaf ve tartışma dalgasını başlatmış oldu. 

Selefi partinin müftüleri, İslam şeriatında adı geçmeyen bayramlar ve milli münasebetlerin düzenlenmesi hakkında şer’i hükmün sorulması üzerine,  Şemm’un-Nesim Bayram’ının gayr-i İslami bayramlar kategorisine girdiğini ve Yehudilerin Mısır’dan çıkarken kutladıkları müşrikane bir münasebet sayıldığını belirtiyorlar.

Bu bayram günü münasebetiyle yapılan her türlü alışverişi haram sayan mezkur Selefi parti, Ezher büyüklerinin de  Şemm’un-Nesim Bayramı’nın haram olmasında kendileriyle aynı görüşü paylaştıklarını, zira bu bayramın müşrikane bir merasim olup kökeninde kafirlere ait inançların yattığını vurguladı. 

Ed-Da’vetu’s-Selefiyye partisinin merkezi heyet üyesi Samih Hammude, Ezher’in büyüklerinden ve önde gelen alimlerinden Şeyh Atiyye Sakar’ın da verdiği bir fetvada, kökeni Firavunların öğretilerine kadar giden bu bayramın daha sonra Yahudilere ve onlardan da Hıristiyanlara intikal ederek Paskalya Bayramı adını aldığını savunduğunu söyledi. 

Şeyh Hammude, sözlerini şöyle sürdürdü: Mısır’ın Ezher alimlerinden Şeyh Cadd el-Hakk ile Şeyh Ali Mahfuz’un fetva kitaplarında da Şemm’un-Nesim Bayramı hakkında benzer fetvalar bulunuyor, çünkü bu bayram Müslümanlara ait değil ve Müslümanların bu bayramı kutlamaları caiz değildir. Ezher’in büyük ulemasının açık ifadesine göre, bu bayramın kutlama malzemelerini satmak veya  almak, bu cahilî ayînin güçlenmesine sebep olacak şekilde kutlanmasına katılmak ve bu münasebetle yapılan her türlü kutlama ve şenlik töreni haramdır.

Ama buna karşın, Ezher Fıkıh ve Hukuk İlkeleri Fakültesi Başkan Yardımcısı ve Fıkh-i Mukarin Üstadı Şeyh Abdülhalim Mansur ise, Selefilerin fetvalarını temelsiz fetvalar sayarak, Şemm’un-Nesim Bayramı veya Bahar Bayramı’nı vesaire, haram kılmak için yapılan bu tür propaganlarla bir yere varılmayacağını ve Selefilere cevap verilmesinin zaman kaybından başka bir şey olmadığını söyledi. 

Şeyh Mansur, şunları tasrih etti:  Şemm’un-Nesim Bayramı, halkın dini öğretilere aykırı bir davranışta bulunmadığı milli bir bayramdır. Sıla-i rahim, barış içinde bir arada yaşamak, Müslümanlar arası sevgi ve kardeşlikle igili olarak Kuran ve Hadislerde çokça bulunan şer’i deliller, bu tür bayramların ve milli-dini merasimlerin düzenlenmesinin cevazına delalet eden en önemli delillerdir.    

Welayet News

 



Yeni yorum ekle