İntikamımızı Alacağız

Pa, 21/04/2019 - 13:54

Yemen halkı 19 Nisan günü Sa'de vilayetinde Yüksek Siyasi Konsey Eski Başkanı Salih el-Semad'ın posterlerini taşıyarak, Suudi koalisyon saldırılarını kınadılar.

Welayet News - Yemen Yüksek Siyasi Konsey Eski Başkanı Salih el-Semad'ın konvoyu 19 Nisan 2018 tarihinde Suudi koalisyon savaş uçaklarının saldırısına uğradı. Saldırı sonucu el-Semad ve eşliğindeki 6 kişi hayatlarını kaybettiler. Aslında Salih el-Semad ve beraberindekiler Suudi Arabistan ve BAE tarafından suikaste kurban gittiler; zira Yemen Yüksek Siyasi Konsey Eski Başkanı Salih el-Semad'e yapılan saldırı tamamen güdümlü ve planlı bir şekilde yapıldı.

Yemen Ensarullah Hareketi lideri Seyyid Abdulmelik Husi, Suud rejimi savaş uçaklarının saldırı sonucu hayatını kaybeden  Yemen Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Salih el-Semad'ın intikamının alınacağını duyurdu. 

Abdulmelik Husi televizyonda yayınlanan konuşmasında şunları söyledi:  
"Bu saldırının sorumluları Amerika ve Suudi Arabistan'dır ve sonuçlarına da kesinlikle katlanacaklardır. Ne bu saldırı, ne de diğer saldırıların hiç biri karşılıksız kalmayacaktır ve hiç bir saldırı halkımızın ve devletimizin iradesini kıramayacaktır."

Olayın üzerinden bir yıl geçerken Salih el-Semad'a suikast ile ilgili iki önemli soru gündeme geliyor. İlkin Arabistan ve BAE bu suikast ile hedeflerinin ne olmasıdır.
Suudi Arabistan ve BAE bu cinayetten iki hedef amaçlıyorlardı. Riyad ve Ebu Dabi, Salih el-Semad gibi kilit şahsiyetlere suikast düzenlemekle Ensarullah hareketini uzman insan gücü açısından sıkıştırmak ve Yemen Siyasi Yüksek Konseyin faaliyetlerinde sorun oluşturmaya çalışıyorlar. Bu arada söz konusu saldırgan ülkeler kendi askeri kabiliyetlerini, şahsiyetlere suikast olaylarında deniyorlar.

Amerikan basınından Foreign Policy de Salih el-Semad'a suikast olayı ardından " BAE ve Arabistan'ın kendi kabiliyetleri ve askeri çatışma güçlerini denemek istediklerini" yazdı.
Gerçi Salih el-Semad ve beraberindekilere suikast olayında Arabistan ve BAE'nin şahsiyetlere suikast kabiliyetleri belli oldu fakat gerçek şu ki söz konusu ülkeler güdümlü suikastlerle Ensarullah'a karşı hedeflerine ulaşamazlar; zira hem Ensarullah, Salih el-Semad'in suikastı ile şok olmadı ve hem de günümüzde Sana ve bazı diğer bölgelerin işlerinden sorumlu olan Yemen Yüksek Siyasi Konsey, Aralık 2016'da BM arabuluculuğunda Yemenli gruplar arasında yapılan müzakerelere katılan bir konseydir.

İkinci soru ise Salih el-Semad'in ölümü, Yemen savaşını nasıl etkilemesidir. Yemen halkının düzenlediği gösteri ve Salih el-Semad'i ölümünün birinci yılında saygı ile anmaları, onun Yemen halkının Suudi koalisyon'un saldırılarına karşı direniş sembolüne dönüştüğünü gösteriyor. 

Sade ilinde halkın gösterilerde "Liderleri şehitler olan bir millet, düşmana teslim olmaz", "Ey Semad, düşmana teslim olmayız" gibi sloganlar atması ise Salih el-Semad'a suikastın Yemen halkı arasına direniş ruhunu ve motivasyonu güçlendirdiğini gösteriyor. Bu arada Yemen halkı, Semad'i şehit olarak tanıyor ve Semad ve diğer Yemenli liderleri izleyerek şehadeti karşılıyorlar.
Bu arada halkın ölüm ve şehit olmaktan korkmamaları ve çekinmemeleri ise Arabistan ve müttefiklerinin Yemen savaşında kendi hedeflerine ulaşamayacaklarını, nitekim şimdiye kadar da hedeflerinin hiç birine ulaşmadıklarını gösteriyor.



Yeni yorum ekle