Haşdi Şabi’nin Irak’ın Sünni şehirlerindeki varlığı Amerika’yı ilgilendirmiyor

Per, 18/04/2019 - 23:27

Irak Nüceba Hareketi sözcüsü, Haşdi Şabi’nin Irak şehirlerinde kalması veya bu şehirlerden gitmesinin Irak Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığının yetkisi kapsamında yer aldığını ve Amerika’nın Haşdi Şabi’yi Irak’ın bazı şehirlerinden çıkaramayacağını söyledi. 

Welayet News - Irak Nüceba Hareketi resmi sözcüsü Haşim el-Musevi, ABD ve Fars Körfezi’nin kıyısındaki bazı Arap ülkelerinin Haşdi Şabi’yi Irak’ın Sünni şehirlerinden çıkarma çabası içinde olduklarına dair çıkan harberlere tepki gösterdi. 

El-Musevi, Bağdat’ul-Yawm’a yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi’nin Sünni şehirlerde kalmasının hiçbir şekilde Amerika’yı ilgilendirmediğini ve Haşdi Şabi güçlerinin kendi ülkelerinin egenmenliğini temsil ettiğini vurguladı. 

Sözcü, “Haşdi Şabi’nin Irak’ın her hangi bir şehrinden çıkma kararını verecek kimse, içinde bulunduğumuz kritik şartlara vakıf olan genelkurmay başkanıdır. Bu şehirlerde uyuyan terör hücleri hala var ve terörist çetelerin tehlikesi Suriye ve Irak için hala devam ediyor” açıklamasında bulundu. 

Musevi, şöyle dedi: “Amerika bazı aşiretlere ve politikacılara yardım ederek kriz çıkarma çabası içinde olsa da bundan bir fayda almayacaktır. Amerika’nın yapmakta olduğu şey, özellikle bazı siyasi partilerin Amerikalılara şirin gözükmek için birbiriyle yaraştığı ve Haşdi Şabi’nin feshedilmesi ve Sünni şehirlerden çıkarılmasını istediği bir ortamda, açığa çıkmış bir plandır”. 
Nüceba Direniş Hareketi sözcüsünün dediğine göre, “Irak’ı özgürleştirme savaşı boyunca şehit vermiş olan Sünni aşiretlerin geneli, İŞİD’e mali ve siyasi destek sağlamış bazı isimlerin geri dönüşünden hala endişe ediyorlar. Dolaysıyla, Amerika ne yaparsa yapsın Irak’a asla bir şey dikte edemez”. 

Haber kaynakları, Washington’ın Fars Körfezi’ndeki bazı Arap ülkelerinin desteği ile Haşdi Şabi’nin Sünni şehirlerden çıkarılması yönünde Irak’ın Batı eyaletlerindeki aşiretlerin kışkırtılması ve baskı yapılması için planlı bir hamleye öncülük ettiğini ve ABD elçiliğinden bir yetkilinin kaç gün önce Fellüce’ye yaptığı ziyaretin de bu hamlenin göstergelerinden bir olduğunu belirtiyorlar.
El-Embar, Diyala, Salaheddin, Kerkük ve Ninova eyaletleri, Haşdi Şabi’nin İŞİD’le mücadeleye başladığından beri varlık gösterdiği Irak’ın Sünni eyaletleri arasında bulunuyor.     

Welayet News



Yeni yorum ekle