CIA Başkanından Afganistan’a gizli ziyaret

Ct, 13/04/2019 - 20:12

CNN haber ajansı, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Başkanı Gina Haspel’in Afganistan’ı gizlice ziyaret ettiğini bildirdi.  

Welayet News - CNN, ilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Gina Haspel’in gizli bir şekilde Afganistan başkenti Kabil’i ziyaret ettiğini duyurdu. 
Haberde, ziyaretin tam olarak hangi tarihte gerçekleştine dair bir bilgi verilmedi, ancak Gina Haspel’in Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve bu ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Muhammed Masum Stanikzi ile bir araya geldiği belirtildi. 

CNN haber ajansına konuşan ABD yönetiminden bir üst düzey yetkili, “Afganistan hükümeti ve diğer Afganlarla bir araya getirilerek Afgan siyasi sürecine katılması için Taliban’ın ikna edilmesi gereklidir” diyerek, “Taliban diğer Afganlarla masaya oturarak siyasi bir çözüm üzerinde çalışmaya muvafaket etmediği sürece, Afganistan için gündeme gelecek her türlü çözümün kalıcı olmayacağını” söyledi.

CNN’in haberine göre, Haspel’in Afganistan ziyaretinde ABD’nin bu ülkedeki istihbarat etkinliğinin korunması ve muhtemelen genişletilmesi de dahil bir takım meseleler üzerinde görüşme yaptığı belirtiliyor. 
CNN, ayrıca, bu ziyaret hakkındaki açıklama talebinin de CIA tarafından reddedildiğini aktardı. 

Bu Amerikan kanalının duyurduğuna göre, Haspel bu yılın başında, güvenlik konulu bir konferansta yaptığı açıklamada, Taliban’la anlaşmaya varılması halinde bu anlaşma metninin uygulanmasına nezaret edecek etkin bir istihbarat gücünün gerekli ve zaruri olacağını söylemişti. 

Bu gizli ziyaret, Amerikalı yetkililerin Taliban temsilcileriyle Katar’ın Doha şehrindeki Taliban’a ait siyasi büroda müzarekere yaptığı sırada gerçekleşti. 
Öte yandan, geçtiğimiz Salı günü ABD ordusu tarafından yapılan bir açıklamada, Afganistan’daki Bagram Hava Üssü yakınlarında meydana gelen bir patlamada, üç Amerikalı terörist askerle bir sivil müteahhidin öldürüldüğü belirtilmişti. Taliban, bu haberi doğrulayarak Bagram Hava Üssüne yapılan saldırıyı üstlenmişti.     

Welayet News

 



Yeni yorum ekle