Anayasa Profesörü Kaboğlu: Başkanları YSK belirleyecekse seçime ne gerek var?

Ct, 13/04/2019 - 10:29

Anayasa Profesörü Kaboğlu: Maç 3-1 bitmiş hakem maçı 1 gol atana veriyor. Hakkı gasp edilenler derhal gerekçeli bir başvuru yapıp YSK’yı bu Anayasa ihlalinden geri çevirsin.

Welayet News - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edildikten sonra CHP İstanbul Milletvekili seçilen İbrahim Kaboğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından verilen KHK’lılara mazbata verilmemesi yönündeki kararı Artı Gerçek'e değerlendirdi. Prof. Kaboplui, "Açık net; Anayasa ihlal ediliyor” dedi.

‘KARAR HUKUKİ VE ANLAŞILABİLİR DEĞİL’

Kaboğlu'nun gündeme ilişkin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

-Sizin de milletvekilliği başvuru sürecinizde YSK itirazları reddederek milletvekili olmanızı onaylamıştı. Şimdi gelinen süreçte bu karar ne anlama geliyor?

“YSK kararını değerlendirebilmek için hukukçu olarak kararın gerekçesini görmem gerekiyor. Karar anlaşılabilir olmaktan uzaktır. Böyle bir kararın YSK tarafından alınmış olabileceğine inanamıyorum.

Bu kararın muhatabı olan Dr. Selçuk Mızraklı şu anda TBMM’de milletvekili, dolayısıyla bu kişinin milletvekili olmasının önünü açan YSK’dır, aynı kişinin Diyarbakır Belediye Başkan adaylığını onaylayan da YSK’dır. Peki seçildikten sonra bu kararın verilmesi nedir? Şunu getiriyor akıllara, bir başka partinin adayının seçilmesi mi bekleniyordu da bunun adaylığının önüne geçilmedi?

Bir başka partinin %25 oy alan adayının belediye başkanı olarak YSK tarafından belirlenmesi söz konusu. Adayları YSK belirleyecekse bu kadar zahmete masrafa ne gerek var?

YSK kararı Anayasal açıdan açıklanabilir, haklılaştırılabilir, anlaşılabilir olmaktan uzaktır, çünkü Anaysa madde 127, 76, 79,11, 67, 06 olmak üzere birçok Anayasa maddesine aykırıdır."

‘SEÇİLEMEZSİN DEMEK SEÇME HAKKIN DA YOK DEMEKTİR’

“Anayasa 127, yerel yönetimlerin seçimle belirlenen kişiler tarafından yönetilmesini öngörüyor. Madde 67, seçme ve seçilme hakkını öngörüyor. Bir kişiye seçilemezsin demek senin seçme hakkın da yok demektir.

Anayasa’nın 11. Maddesine aykırıdır, yasama yürütme ve yargı organlarını bağlayan üstün normlardır. YSK Anayasa ile bağlıdır ve kanunlar Anayasa’ya aykırı olamaz. Kaynağını Anayasa’dan almayan hiçbir devlet yetkisi kullanılamaz."

'MİLLETVEKİLİ İÇİN EVET DEDİĞİ ŞEYE BELEDİYE BAŞKANI İÇİN HAYIR DEMEK OLMAZ'

"YSK Anayasa’ya göre belirlenir seçim Anayasa’ya göre sonuçlanır, milletvekili için ‘evet’ dediği şeye belediye başkanı için ‘hayır’ demek olmaz."

'HAKEM 3-1 BİTEN MAÇI 1 GOL ATANA VERİYOR'

"Maç 3-1 bitmiş hakem maçı 1 gol atana veriyor. YSK bir yanlış yaptı, bu yanlış Anayasa ihlalidir. Bu mağdurların seçildikleri halde derhal esaslı bir gerekçeli başvuru yapıp YSK’ya başvurmaları ve  kararını gözden geçirerek karardan dönmesi sağlanmalı.”

Tags: 


Yeni yorum ekle