Irak Cumhurbaşkanı: Hiçbir bölgesel yeni düzen, İran'ı görmezden gelemez

Sa, 02/04/2019 - 17:09

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, bölgede kurulacak hiçbir bölgesel yeni düzenin İran ve Türkiye’yi görmezden gelemeyeceğini söyledi. 

Welayet News - Berhem Salih, Tunus’ta Arap Birliği zirvesi kapsamında Suudi Arabistan El Şark’ul-Avsat gazetesiyle yaptığı söyleşide, hiçbir bölgesel yeni düzenin Irak’ın Arap derinliğini görmezden gelemediği gibi İran ve Türkiye’yi de görmezden gelemeyeceğini belirtti. 

Ortadoğu bölgesinin güvenlik ve ekonomi temelinde ve aşırılık, işsizlik ve ekonomik başarısızlıkla mücadele çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi ve bu temelde yeni bir düzenin kurulmasına ihtiyaç duyduğunu söyleyen Irak Cumhurbaşkanı, Irak’ın şekillenecek bu yeni düzenin ekseni olabileceğini sözlerine ekledi. 

Salih, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin Irak’ta alınan kararlar üzerideki etkisini reddederek, İran’ın diktetör rejimin (Saddam rejimi) mağlup edilmesinde ve DAİŞ’in yenilmesinde Irak milletine yardım etmiş önemli bir komşu ülke olduğunu söyledi. 

Irak Cumhurbaşkanı, açıklamalarının devamında şunları ifade etti: Irak’ın İran’ı etkilediği gibi Iran’ın da Irak’ı etkilediği doğrudur, bu karşılıklı etkileşimlerdir ama Irak’ta nihai karar Iraklıların kendilerine aittir ki bu da parlemanto, hükümet ve yargı organında tecelli eder. 

Berhem Salih, ayrıca, Irak’ın asla komşularına eziyet veren bir üs haline gelmesine izin vermeyeceğini ve komşularına azar veren planların bir parçası olmayacağını da vurgularayak, bunun Irak’ın çıkarına olmadığını söyledi. 

‘Irak kendini Irak-İran ve Türkiye üçkeninin zayıf halkası olarak mı hissediyor?’ sorusunu ise Salih, “Asla böyle bir şey söz konusu değil, gerçi Irak  bir takım zor şartları geride bırakmış ama bugün bu ülke DAİŞ’i yenmesi sonrasında yeniden güçlü bir şekilde bölgeye dönmüş bulunuyor” şeklinde yanıtladı. 

Irak Cumhurbaşkanı, devamında, “Irak, Ortadoğu bölgesinin bir parçası ve İran, Türkiye gibi Müslüman ülkelerle komşudur ve aynı zamanda Arap dünyasında Arap derinliği olan bir ülkedir” dedi. 
“Amerika’nın askeri varlığı Iran’a karşı bir denge etkeni midir?’ şeklinde bir soruya ise Berhem Salih, “Amerika’nın Irak’taki askeri varlığı Bağdat’ın talebi üzerine ve DAİŞ ile mücade için olmuştur” yanıtı verdi. 

Salih, Irak’ın kendi güvenlik meselelerinde ve ihtiyaçlarını tartarken kendi egemenliği, çıkarlarının önceliği ve kendi yaklaşımına vurgu yaptığını ve aynı zamanda Amerikan askeri üslerinin Irak olmasını da istemediğini sözlerine ekledi. 

Irak Cumhurbaşkanı, Suriye’nin yeniden bölgede rol almasına ilişkin ise, “Dış müdahale olmaksızın kendi kabul gördükleri çözüm yolunu seçebilmeleri için Suriye devleti ve milletine yardım etmemizin zamanı gelmiştir” açıklamasında buludu. 

Berhem Salih, Irak’ın Suriye’nin Arap Birliğine geri dönmesi için çaba sarfettiğini ancak bu seferki Arap Birliği zirvesinde bunun mümkün olmadığını söyledi. 

Welayet News

 



Yeni yorum ekle