Suudi Arabistan heyeti Bağdat’ta

Pa, 24/03/2019 - 18:07

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Suudi Arabistan ile "ortak ekonomik çıkar mekanizması" oluşturmak istediklerini söyledi.

Welayet News - İşgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği yoğun bombardımanın ardından Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerine ara verildi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Suudi Arabistan ile "ortak ekonomik çıkar mekanizması" oluşturmak istediklerini söyledi.

Bağdat, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin hemen ardından Suudi Arabistan yatırım heyetini ağırladı.

Irak Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Salih, Bağdat'taki Selam Sarayı'nda, Suudi Arabistan Yatırım ve Ticaret Bakanı Macid el-Kasbi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Görüşmede Bağdat'ın "bölge ülkelerinin çıkarlarının buluşma noktası" olmasını arzu ettiklerini dile getiren Salih, "Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer bölge ülkeleriyle ortak ekonomik çıkar mekanizması oluşturmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Irak Cumhurbaşkanı, bölgede çatışma ve çekişmelerden uzak istikrarın sağlanması için bölge ülkeleri arasında uzlaşı sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Suudi Arabistanlı Bakan Kasbi de Irak ile ekonomik ilişkileri geliştirmek ve ortak sınır kapıları aracılığıyla ticaret hacmini yükseltmek istediklerini ifade etti.

Suudi heyet Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile de görüştü.

Görüşmede, Riyad'la tüm alanlarda ilişkileri geliştirmek istediklerini dile getiren Abdulmehdi, "Suudi Arabistan ile ilişkilerimizi geliştirmek ve komşu ülkelere açılım politikası bizim için stratejik önem taşıyor." dedi.

Yakında Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini aktaran Irak Başbakanı, bu ziyaretle ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesini hedeflediklerini ve bu kapsamda bazı önemli anlaşmalara imza atılacağını kaydetti.

Görüşmede, Suudi Arabistan'ın eski Bağdat Büyükelçisi ve halen Körfez İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Samir es-Sebhan, Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Bakan Yardımcısı Abdulaziz el-Abdulkerim ile Suudi Arabistan'ın Bağdat Büyükelçisi Abdulaziz eş-Şammari de yer aldı.

Irak'ta Ekim 2018'de göreve gelen Başbakan Abdulmehdi, henüz yurt dışı ziyareti gerçekleştirmedi.

İki ülke yetkilileri 2017'de, "Irak ve Suudi Arabistan Koordinasyon Konseyi" oluşturmak için anlaşma imzalamıştı.

Saddam Hüseyin rejiminin 1990'da Kuveyt'i işgal etmesinin ardından Irak-Suudi Arabistan ilişkileri tamamen kopmuştu.

 

Kudüs Haber



Yeni yorum ekle