Pompeo: İran'a Karşı Kaybedecek Vakit Yok

Ct, 23/03/2019 - 18:02

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İsrail basınına konuştu. ABD – İsrail ilişkilerinin geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. Pompeo ilk olarak Kanal 13 Haber televizyonundan Barak Ravid'in sorularını yanıtladı.

Welayet News - Pompeo'ya ilk olarak İsrail – Çin arasında gelişen ilişkiler soruldu. Çin'in büyük bir ekonomik güç olarak birlikte iş yapmak isteyen ülkelere önemli fırsatlar sunduğunu kabul eden Pompeo bu ülkenin ilişkilerde şeffaf davranmadığını savundu. Çin'in verdiği borçları tuzak olarak kullandığını, rüşvet verdiğini, devlete ait şirketler aracılığıyla casusluk faaliyetlerinde bulunduğunu ve teknoloji şirketleri aracılığıyla bir risk teşkil ettiğini ifade etti. Bunları tüm ülkelerin bilmesi ve kendi kararını vermesi gerektiğini söyledi.

İstihbarat işbirliğinin olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği sorusu üzerine Pompeo istihbarat paylaşımının ve ortak güvenlik tesislerinin sayısının azalabileceğini söyledi. Ülkelerin riskleri bilmesi gerektiğini ifade etti. ABD'nin de Çin'in tavrına göre kendi kararını vereceğini ifade etti.

Pompeo: "Netanyahu ile görüşmek onurdur"

ABD'li Bakan ABD – İsrail ilişkilerinin geleceği hakkında genelde parlak bir tablo çizdi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile birlikte gerçekleştirdiği Ağlama Duvarı ziyaretinin kendisini çok onurlandırdığını söyledi.

Pompeo:  "Yüzyılın Anlaşması herkes için faydalı olacak"

Pompeo Yüzyılın Anlaşması hakkında sorulan soruya ise planın dikkatle hazırlanmış ve tüm bölge için iyi sonuçlar getirecek bir plan olduğunu herkesin göreceğini iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo News 12'den Yonit Levi'nin de sorularına cevap verdi.

Pompeo:  "İran'a karşı kaybedecek vakit yok"

İrail seçimlerine çok kısa bir süre kala gerçekleşen İsrail ziyareti hakkındaki endişeleri yersiz bulan Pompeo gerek kendisinin Kudüs ziyareti gerekse Netanyahu'nun gelecek hafta yapacağı Washington ziyaretinin gündem maddelerinin tüm dünyayı ilgilendirdiğini savundu. Hem Suriye hem de İran'dan kaynaklanan tehditlerin ABD ve İsrail için ortak olduğunu ve kaybedilecek vakit olmadığını söyledi.

Pompeo:  "İsrail – ABD ilişkileri hükümetlerden bağımsız"

Seçimden sonra İsrail'in yeni bir başbakana sahip olması halinde bile ikili ilişkilerde bir değişiklik olmayacağını vurguladı. Başkan ve başbakanlar değişse bile derin ilişkilerin devam ettiğini, iki toplumun demokrasi gibi ortak değerlere sahip olduğunu ve ortak tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

Pompeo:  "Nükleer anlaşma tehlikeli"

Pompeo ABD yönetimi için en büyük endişenin nükleer programından bölgedeki gruplara verdiği desteğe kadar İran İslam Cumhuriyeti olduğunu söyledi. Amaçlarının Ortadoğu'ya istikrar getirmek olduğunu öne sürdü.

ABD'li bakan son olarak nükleer anlaşmanın İran'ın nükleer silah sahibi olmasının önünü açtığını iddia etti. Bu durumun ABD ve İsrail açısından kabul edilemez olduğunu ve bu yüzden anlaşmadan çekildiklerini kaydetti.

Tags: 


Yeni yorum ekle