Trump neden Golan’ı İsrail’in bir parçası olarak tanımladı?

Ct, 23/03/2019 - 10:16

Amerika, Golan’ın hızlı bir şekilde İsrail aleyhine üçüncü bir cepheye dönüşmekte olduğunu düşündüğü için Golan’a yoğunlaşmış durumda.

Welayet News - Telegram kanalı üzerinden konuyu yorumlayan İranlı analist Mehdi Muhammedi, Trump’ın bu girişimini üç nedene bağladı:

1. Trump, açıkça, Netenyahu’nun demokratların 2016 seçimini kaybetmeleri için gösterdiği çabayı telafi ediyor. Dünya’da hiçbir ülke Golan’ı İsrail’in bir parçası olarak resmen tanımamışken Golan’ı İsrail’in bir parçası olarak resmen tanıyoruz diye açıklamak, rakipleriyle çetin bir karşılaşmayı bekleyen Netenyahu’ya açık bir seçim desteğidir.

2. Mevcut bazı bilgiler, Amerika’nın İsrail seçimlerinden sonra ve Ramazan’dan önce, yüzyıl anlaşmasının açılışını yapma peşinde olduğunu gösteriyor. Yüzyıl anlaşması, Amerika’ya göre Filistin meselesini çözecek ve Araplar ile İsrail ilişkilerini –tabi doğrudan birbiriyle ilişkilendirmeden – normalleştircek bir projedir. Golan’ın İsrail’in bir parçası olarak resmen tanınması, hem işgal altındaki toprakların sınırlarında hem de bu sınırların dahilinde yeni işgallerin yaşanacağını içinde barındıran yüzyıl anlaşmasının ön girişidir. Bu projede Kudüs’ün hiçbir bölümünün Filistin ülkesinin başkenti olarak resmiyette tanınmayacağını da biliyoruz.

3. Ama yukardaki iki edenden daha önemli olanı, Amerika’nın, Golan’ın hızla İsrail karşıtı üçüncü bir cephe haline gelmekte olduğunu düşündüğü için Golan’a odaklanmış olmasıdır. Direniş, Siyonistleri hayrete düşüren bir hızla İsrail’i kuşatma stratejisini tamamlama ve Golan’da bir Lübnan Plus’ı oluşturmayı icraya koydu ve İsrail’in bunun önüne geçmek için Rusya ile yaptığı bütün anlaşmaların da işlevsiz olduğu ortaya çıktı. İsrail, Golan’ın aslında elden gittiğini ve Esad yönetiminin de artık oturup kendi sınırlarında on yıllarca süren İsrail işgalciliğini tahammül edecek  bir yönetim olmadığını biliyor. Dolaysıyla, stratejik bir bakışla olaya yaklaşacak olursak, Amerika’nın yeni politikasının en önemli deneni, direnişin işgal altındaki toprakların doğu sınırlarında kendilerine yaşattığı jeopolitik yenilginin derinleşmesini önleme çabasıdır.       

Welayet News 

              

Tags: 


Yeni yorum ekle