Suudilerin Yemen Savaşındaki Ağır Kayıpları

Per, 14/03/2019 - 07:47

Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyonun Yemen'e yönelik başlattığı savaşın maliyeti oldukça yüksek bir rakama ulaştı. Şüphesiz Yemen savaşındaki en büyük mali kaybı Suudiler yaşadı. 

Welayet News - Savaşın başlamasından 6 ay sonra, Amerikan dergisi Forbes, altı aylık savaş maliyetinin yaklaşık 725 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bu, aylık maliyetin 120 milyar dolar olduğu anlamına geliyor; bu ise, el-Arabiyye haber ağının değerlendirdiği maliyetten çok uzak. Harvard Üniversitesi tarafından yayınlanan bir çalışmada yapılan bir başka tahmin ise, savaş maliyetinin günde 200 milyon dolar olduğunu göstermiştir. 

Suudi gazetesi el-Riyad, Yemen'deki Suudi savaş uçağı operasyonlarının maliyetini, kullanılan uçak ve mühimmat, yedek parça, tamir ve bakım maliyetleri ve diğer giderler de dahil olmak üzere ayda 230 milyon dolar olarak tahmin etti.

Öte yandan, Deutsche Welle sitesi, savaşta yüze yakın kullanılan Suudi bir uçağın maliyetinin ayda 175 milyon dolar olarak tahmin edildiğini belirtiyor. 

Diğer bir haber sitesi olan el-Haliç Online ise, "Bu rakamlar göz önüne alındığında, Yemen savaşının gerçek maliyetini elde etmek için aralarında gerçek bir karşılaştırma yapmak zor; Suudi Arabistan'ın Yemen'deki operasyonları, son birkaç yılda açıklanan ve ilan edilen benzer örneklerle karşılaştırılabilir." açıklamasında bulundu. Katar merkezli bu internet sitesine göre, Yemen'deki savaşın maliyetinin çoğu hava kuvvetleri tarafından kullanıldı. 

Arap koalisyonu sözcüsü tümgeneral Ahmed Asiri Mart 2017’de yaptığı bir açıklamada, koalisyon uçakları tarafından Yemen hava sahasında yapılan uçuş sayısının 90.000’den fazla bir sayıya ulaştığını duyurmuştu. 

Arap koalisyonu uçuşlarının istatistiklerine göre, Suriye ve Irak'taki IŞİD karşıtı savaşta ABD'nin uçakla gerçekleştirdiği saldırıların maliyeti aylık 84 bin ile 104 bin dolar olduğu tahmin edilirken; Arap koalisyonu son iki yılda Yemen'deki hava saldırıları için 7 milyar 560 milyon dolar ile 9 milyar 360 milyon dolar harcadı. 

Bununla birlikte, savaşın maliyeti sadece askeri harcamalarla ilgili değil. Suudi İçişleri Bakanlığı'nın Mayıs 2017'de yaptığı bir açıklamaya göre, savaşın başlamasından bu yana, 2015'ten 2017'nin ortasına kadar Yemen'e 8,2 milyar dolar yardım sağlandı. Yapılan bu yardımın ana bölümü, 9,2 milyar dolarlık Yemen kalkınma programı ile ilgili; 2.2 milyar doları Riyad merkezli Mansur Hadi hükümetine yardımı kapsıyor. 

Yukarıdaki rakamların basit sonucunun, Yemen'deki koalisyon ülkeleri için öngörülen savaş maliyetinin 85 milyar 760 milyon dolar ile 87 milyar 560 milyon dolar arasında olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar, Suudi Arabistan'daki yatırımların azalması, artan askeri harcamalar ve döviz rezervlerinin eksikliği ile ilgili dolaylı kayıplar dışında tahmin ediliyor. 

Suudi Arabistan ekonomisinin Yemen savaşından etkilendiğini gösteren bir anket çalışmasında, Suudi Arabistan'ın askeri harcamaları 2013 yılında 59,6 milyar dolar iken 2015 yılında ise askeri harcamalarını 82,2 milyar dolar artırdığı ortaya çıkmıştır.

Suudi Arabistan'daki askeri harcama ve silah ithalatındaki beklenmedik artışı, Suudi Arabistan'ın döviz rezervlerini 2014 yılında 737 milyar dolardan Temmuz 2017'de 487 milyar dolara düşmesine sebep oldu. 

Döviz rezervlerinin azaltılmasına ek olarak, Suudi hükümetinin 2015 ve 2016 yıllarındaki borç piyasalarına girmesi hızlı bir şekilde yoğunlaştı. 

Suudi Maliye Bakanlığı Ağustos 2017’de kamu borcunun 91 milyar dolar olduğunu açıkladı. Aynı zamanda, Suudi Arabistan o yılın eylül ve ekim aylarında yerel borç senetlerine 9,9 milyar dolar ekleme yaptı. Ayrıca, 12.5 milyar dolarlık uluslararası tahvili olan Suudi Arabistan'ın borcu, toplamda 113.4 milyar dolara ulaştı. 



Yeni yorum ekle